Programul Rabla pentru electrocasnice

Programul „Rabla pentru electrocasnice”

 

Una dintre cele mai recente noutati venite din partea Ministerului Mediului este propunerea de program "Rabla pentru electrocasnice".

Ministrul Gratiela Gavrilescu si-a argumentat propunerea declarand ca romanii care isi schimba electrocasnice vechi cu unele noi, nu stiu efectiv unde sa le duca. Ministrul mediului are dreptate - desi marii retaileri de electrocasnice au implementate astfel de programe prin care ti se face discount daca lasi la schimb produsul vechi, toate aceste programe sunt de scurta durata si vizeaza exclusiv o abordare pragmatica de marketing.

Cea mai recenta intalnire de la Ministerul Mediului i-a reunit pe marii producatori de electrocasnice din Romania. Acestia au purtat discutii despre modalitatea de implementare a unui astfel de program: "Rabla pentru electrocasnice". Marea debarasare nu este nici pe departe un program facil, insa isi propune sa implementeze un sistem integrat, de la tot ce inseamna utilaje prietenoase cu mediul pana la masuri care sa usureze sarcina cetateanului care la ora actuala nu stie ce sa faca cu electrocasnicele vechi.

In ce va consta programul "Rabla pentru electrocasnice"?

Programul "Rabla pentru electrocasnice" isi propune sa functioneze dupa modelul programului "Rabla pentru masini". Pe intelesul tuturor, tot ce aveti de facut este sa predati produsul electrocasnic (televizor, frigider, masina de spalat), la un centru de reciclare. Veti primi in schimb un voucher pe care il puteti folosi la cumpararea unui nou aparat electrocasnic. Contravaloarea voucherului inca nu a fost stabilita, insa se vehiculeaza ca pentru un aparat electrocasnic de mari dimensiuni voucher-ul primit sa fie de aproximativ 150 de lei.

In conditiile in care romanii au o rata redusa in ceea ce priveste reciclarea electrocasnicelor vechi, nu e de mirare faptul ca centrele de reciclare sunt putine iar locatiile acestora se afla la marginea oraselor. Sumele primite pe un electrocasnic reciclat sunt foarte mici, de multe ori nu acopera nici macar transportul. Din acest motiv, tot mai multi dintre romani prefera sa-si depoziteze prin casa aparatele vechi.

Tocmai pe fondul acestei necesitati, programul "Rabla pentru electrocasnice", isi propune sa implementeze un sistem de bonificatie. Exista doua modalitati de implementare efectiva ale unui astfel de proiect.  Unul ar fi ca cetăţenii să ducă să predea echipamentele vechi către punctele de colectare şi cea de-a doua manieră, prin preluarea lor directă de la domiciliu, prin înscrierea solicitării la un număr de telefon.

Acest program ar ajuta Romania sa respecte cerintele impuse de Uniunea Europeana care spun ca ar trebui sa reciclam aproximativ 4 kilograme de electrocasnice pe cap de locuitor. In situatia actuala, reciclam doar 1, 250 kg/cap de locuitor.

 

Ce obligatii le revin colectorilor de deșeuri de echipamente electrice si electronice (DEEE-uri) in contextul demararii programului Rabla pentru electrocasnice?

 

Colectorii de deseuri de echipamente electrice si electronice vor avea aceleasi obligatii ca si in prezent, in primul rand obligatia de a intocmi raportul anual catre Agentia pentru Protectia Mediului cu privire la toate informatiile privind DEEE-urile colectate.

In plus, raportul anual prezentat Agentiei pentru Protectia Mediului trebuie sa identifice toate tipurile de DEEE-uri colectate si incadrarea corecta a acestora, (pot exista DEEE-uri ce contin substante periculoase sau ne-periculoase si trebuie specificat clar acest fapt).

Raportul privind cantitatile de deseuri de echipamente electrice si electronice depus la Agentia pentru Protectia Mediului trebuie să conțină informații privind:

  • cantitatile de deseuri electrice si electronice colectate,
  • tipurile de deseuri electrice si electronice colectate
  • evidenta operatorilor economici catre care au fost predate DEEE-urile pentru reciclare sau valorificare.

 

 

 

Green Enviro Solutions vine in sprijinul dumneavoastra cu solutii pentru raportarea corecta si incadrarea in termenele cerute si va ofera suport pentru:

 

Esti agent economic si iti doresti sa cunosti obligatiile tale conform legislatiei privind protectia mediului fara a mai studia pagini intregi de legi si hotarari de guvern?

Nimic mai simplu – apeleaza la serviciile Green Enviro Solutions, firma de consultanta de mediu care te ajuta sa te conformezi cu prevederile legislative in domeniu si sa eviti posibilele sanctiuni in cazul neconformarii!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *