Ce presupune întocmirea unei declarații la Fondul pentru Mediu

Adminstratia Fondului pentru Mediu?

In Romania, raspunzatoare de adminstrarea Fondului pentru Mediu este Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Aceasta se afla sub directa coordonare a Ministerului Mediului şi Padurilor si desfasoara periodic si inopinat inspectii fiscale si activitati de control la contribuabilii/platitorii la Fondul pentru mediu.

In vederea indeplinirii obligatiilor declarative catre Fondul de Mediu, toti importatorii si producatorii care introduc pe piata nationala diverse produse se supun prevederilor Legii nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor și a deseurilor de ambalaje si OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, cu modificarile și completarile ulterioare.

De ce avem nevoie pentru a intocmi declaratia catre Fondul pentru Mediu?

Pentru a intocmi declaratia catre Fondul de Mediu, trebuie avute in vedere urmatoarele repere:

● contributia din veniturile realízate din vanzarea deseurilor feroase si neferoase;
● taxele pentru utilizarea de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile;
● taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera proveninte de la surse stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu;
● contributia pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare/incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje (se declara inclusiv cantitatile efectiv inregistrate);
● contributia pentru masa lemnoasa exploatata:
● contributia din valoarea substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu;
● contributia pentru gestionarea fondurilor de vanatoare;
● taxa pentru anvelope;
● contributia pentru neindeplinirea obiectivelor de diminuare a deseurilor municipale si asimilabile;
● ecotaxa pentru pungile tip sacosa.

Datorita faptului ca autovehiculele intra in categoria surselor mobile de poluare, pentru acestea nu trebuie sa fie mentionata o taxa specifica in cadrul declaratiei la Fondul de mediu. Pe de alta parte, exista o taxa distincta pentru poluare care este achitata la inmatricularea autovehiculului, dar acest lucru reprezinta o chestiune pe care o vom trata intr-un articol separat.

 

Declaratia la Fondul pentru Mediu?

Acum ai ocazia de a transmite declaratia la Fondul pentru Mediu si electronic!

Desi pana recent declaratia la Fondul pentru mediu nu putea fi transmisa decat in format fizic, acum exista posibilitatea de a fi transmisa in mod online. Pentru a transmite aceasta declaratie la distanta, conform Monitorului Oficial, este necesar ca contribuabilul sa isi dea acordul pentru comuncarea online cu Fondul de Mediu. Indiferent de metoda aleasa, trebuie sa se completeze un formular utilizandu-se programul informatic de asistenta. Acesta se poate accesa in mod gratuit la adresa www.afm.ro.
Un aspect important pe care trebuie sa il retina contribuabilii este ca aceasta optiune electronica nu este posibila in cazul declaratiei rectificative, declaratie depusa de catre contribuabili ce au declarat incorect in formularul depus initial.
Declaratia la Fondul de mediu trebuie sa fie depusa pana in data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale, indiferent ca raportarea se face la luna, trimestru, semestru sau an. Acest aspect depinde de platitor si tipul obligatiei pentru care se datoreaza obligatia la Fondul de mediu.

Ce dificultati ridica intocmirea unei declaratii la Fondul de mediu?

De cele mai multe ori problemele aparute in intocmirea declaratiei la Fondul de mediu se datoreaza birocratiei. Aceasta nu este intotdeauna usor de inteles, astfel ca agentii economici se lovesc de situatii dificile cand vine vorba de completarea si intocmirea declaratiei la Fondul de mediu.
Conform legislatiei in vigoare, legea nr 249/2015, obiectivele anuale pentru valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu valorificare de energie şi, respectiv, reciclarea deşeurilor de ambalaje, se impart astfel, pe categorii:

  • 60% din greutate pentru sticla;
  • 60% din greutate pentru hartie/carton;
  • 50% din greutate pentru metal;
  • 22,5% din greutate pentru plastic, luandu-se in considerare doar materialul sub forma de plastic;
  • 15 % din greutate pentru lemn.

 

In cazul neindeplinirii obiectivului anual de valorificare…

În cazul neîndeplinirii obiectivului anual de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje, se plateste o penalitate de 2 lei/kg pentru diferenta dintre obiectivul anual si obiectivul efectiv realizat de catre operatorii economici responsabili.
In acest context, este dificil de stabilit numarul de kilograme de ambalaje ce au fost puse pe piata, caci exista cazuri in care pe documentele firmei nu este precizat cu exactitate acest numar. Pentru a rezolva acest lucru, se recurge la cantarirea produselor aflate in stocul importatorului sau producatorului pentru a se putea determina greutatea bruta si neta a ambalajelor. Aceasta pare o solutie ideala, dar nu este intotdeauna asa. Metoda poate functiona fara probleme in cazul acelor firme cu un volum al tranzactiilor si operatiunilor comerciale redus. Problema apare in cazul acelor companii care au volum extrem de mare de ambalaje provenite de la zeci sau chiar sute de produse diferite.
De asemenea, o alta problema cu care se confrunta agentii economici este cea a stabilirii datii in care trebuie depusa declaratia la Fondul de mediu, legea fiind usor interpretabila cand vine vorba de acest aspect.
Dar pentru toate acestea exista o rezolvare – cel mai recomandat este sa apelati la o firma specializata in serviciile de mediu, iar aceasta va poate oferi intotdeauna cele mai eficiente solutii.

 

Taxe prea mari către Administratia Fondului de Mediu?  
Optimizează-ți costurile cu
Green Enviro Solutions!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *