declaratie de mediu

Declaratia pentru obligatiile la Fondul de Mediu poate fi transmisa si online!

Declaratia pentru obligatiile la Fondul de Mediu poate fi transmisa si online?

 

Pentru ca primim des aceasta intrebare, ne-am propus ca astazi sa lamurim acest aspect – poate declaratia privind obligatiile catre Fondul de Mediu sa fie trimisa si online, nu doar in format fizic?
În luna Februarie a anului curent, a aparut Ordinul Ministerului Mediului nr. 70/2018 privind modificarea și completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrului mediului nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului "Declarație privind obligațiile la Fondul de mediu" și a instrucțiunilor de completare și depunere a acestuia.
Pe scurt, potrivit modificărilor, declarația privind obligațiile pentru Fondul de Mediu se poate depune la Administraţia Fondului pentru Mediu fie pe suport de hârtie (asa cum se procedează în prezent) fie în format electronic. Pentru ca un contribuabil să poată depune declarația de mediu online, trebuie mai întâi să își exprime clar acordul pentru ca datele să îi poată fi prelucrate online. Aceasta înseamnă ca un contribuabil trebuie să se înregistreze la Administrația Fondului pentru Mediu și să își dea acordul respectiv.

În cazul în care contribuabilul a depus declarația atât pe suport de hârtie cât și în format electronic pentru aceeaşi obligaţie de plată şi aceeaşi perioadă de raportare va fi înregistrată de către Administrația Fondului pentru Mediu prima declaraţie depusă, indiferent de forma în care a fost depusă.
Declarațiile rectificative, dat fiind ca acestea trebuie însoțite de Adresa Justificativă și documente justificative, vor fi depuse numai pe suport de hârtie.
În prezent, aplicația care facilitează depunerea declarației în format electronic nu este finalizată și implicit nu se poate utiliza această variantă de depunere.

 

Cele mai intalnite situatii in care agentii economici sunt obligati sa depuna declaratii catre AFM

 

1. Declaratii catre AFM ce privesc emisiile provenite din surse fixe

Agentii economici detinatori de surse fixe (centrale termice, generatoare electrice, staţionare a căror utilizare afectează factorii de mediu) sunt obligati sa depuna declaratii catre AFM.

 

2. Declaratii catre AFM ce privesc ambalajele introduse pe piata nationala

Operatorii economici care:
⦁ Introduc pe piata nationala produse ambalate (produc, importa sau realizeaza o achizitie intracomunitara)
⦁ Supra-ambaleaza/Re-ambaleaza
⦁ Introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere sau dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje
⦁ Vand produse marca proprie produsa de producatori nationali dar pe care operatorii economici isi pun marca, in baza unui contract de marca sau de exclusivitate,

sunt obligati sa depuna declaratii catre AFM.

 

3. Declaratii catre AFM ce privesc anvelopele

Operatorii economici care introduc pe piata anvelope au obligatia la depunerea declaratiilor lunare catre AFM.

 

4. Declaratii catre AFM ce privesc ecotaxa

Aceste declaratii sunt obligatorii de depus catre AFM de catre operatorii economici care utilizeaza pungi si sacose pentru cumpărături din materiale neregenerabile introduse pe piaţa prin:
⦁ achiziţii intracomunitare
⦁ importuri
⦁ productie in Romania
⦁ inscriptionare pungi

 

5. Declaratii catre AFM ce privesc EEE-uri (Echipamente Electronice si Electrocasnice)

Operatorii economici care:
⦁ Introduc pe piata nationala (produc, importa sau achizitie intracomunitara) EEE-uri
⦁ Detin marci proprii de EEE-uri,

au obligatia de a depune declaratiile lunare catre AFM.

 

6. Declaratii catre AFM ce privesc bateriile si acumulatorii

Operatorii economici care:
⦁ Introduc pe piata nationala (produc, importa sau achizitie intracomunitara) baterii si acumulatori
⦁ Detin marci proprii de baterii sau acumulatori,

sunt obligati la depunerea declaratiilor catre AFM.

 

7. Declaratii catre AFM ce privesc uleiurile sintetice si minerale

Operatorii economici care introduc pe piata nationala (produc, importa sau realizeaza o achizitie intracomunitara) uleiuri sintetice si minerale, au obligatia de a depune declaratiile lunare catre AFM.

 

8. Declaratii catre AFM ce privesc metalele feroase si neferoase

Operatorii economici agenti colectori de metale feroase si neferoase au obligatia de a depune declaratiile lunare catre AFM si plata lunara.

 

9. Declaratii catre AFM ce privesc substantele clasificate ca periculoase pentru mediu

Operatorii economici care introduc pe piata nationala (produc, importa sau realizeaza o achizitie intracomunitara) substante clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, au obligatia depunerii de declaratii catre AFM.

 

Va regasiti in una dintre aceste categorii de agenti economici care au obligatia sa depuna declaratii catre AFM?
Apelati la GREEN ENVIRO SOLUTIONS si asigurati-va astfel ca respectati legislatia de mediu prin depunerea declaratiilor la timp si in mod corect!
Contactati-ne!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *