Autorizatie de mediu - este obligatorie

Autorizatie de mediu – un document obligatoriu. In ce situatii?

Inca mai aveti nelamuriri in ceea ce priveste obligativitatea obtinerii autorizatiei de mediu? Daca va ganditi ca doar agentii economici, cei care desfasoara activitati economice sau comerciale, au obligatia sa obtina autorizatie de mediu pentru desfasurarea in conditii legale a activitatii, ei bine va inselati. In cele ce urmeaza va vom prezenta obligatiile si etapele pe care le are de urmat un contribuabil in vederea obtinerii unei autorizatii de mediu.

Nu rare sunt cazurile in care cei in cauza au aflat in momentul in care au avut un control de la Garda de Mediu sau de la Administratia Fondului de Mediu ca au nevoie de autorizatie de mediu pentru a fi in legalitate.

Asadar, in functie de activitatatea pe care o desfasurati si de codul CAEN in care va incadrati este obligatorie solicitarea documentului care atesta faptul ca aveti autorizatie de mediu pentru respectiva activitate.

Ce este o autorizatie de mediu?

Autorizatia de mediu reprezinta un act administrativ pe care trebuie sa il obtina agentii economici care desfasoara activitati cu un impact negativ asupra mediului, indiferent de natura acestora. Acest document stabileste parametrii legali de functionare a unei activitati deja existente sau a unei activitati in curs de deschidere si este obligatorie in momentul punerii in functiune a activitatii respective.

Autorizatia de mediu se poate emite doar de catre autoritatea pentru protectia mediului, eliberandu-se un document nou pentru societati nou infiintate sau prelungindu-se pentru cele carora le expira valabilitatea respectivului document.

 

Cum obtinem o autorizatie de mediu

Intocmirea documentatiei tehnice necesare eliberarii unei autorizatii de mediu nu este un proces lipsit de obstacole, aceasta necesitand implicarea in proceduri a unor specialisti de mediu cu experienta. Din acest motiv va recomandam sa apelati la o firma de consultanta de mediu, asa cum este Green Enviro Solutions, aceasta preluand intreaga responsabilitate in ceea ce priveste demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de mediu, implicit inregistrarea societatii in Sistemul Integrat de mediu, asigurand in acelasi timp suport in ceea ce priveste cele mai recente modificari legislative.

Legislatia din Romania, prin OUG 195/2005 privind protectia mediului, stipuleaza ca functionarea fara autorizatie de mediu este sanctionabila cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice iar pentru persoanele juridice amenda este de la 30.000 lei la 60.000 lei.

 

Etape pentru obtinerea autorizatiei de mediu

 

Primul pas pentru obtinerea autorizatiei de mediu este identificarea obligativitatii in functie de specificul activitatii. Cum puteti identifica nevoia de a obtine autorizatia de mediu? Simplu. Exista un document  – Ordinul nr. 1798 din 19.11.2018 – care mentioneaza toate codurile CAEN care au obligatia de a obtine autorizatia de mediu.

Dupa identificarea obligativitatii este timpul sa treceti la urmatorul pas, acela de intocmire a dosarului in vederea autorizarii. In cazul in care doriti sa castigati timp si apelati la o firma de consultanta de mediu, aceasta va prelua intreaga responsabilitate in vederea obtinerii autorizatiei de mediu.

In caz contrar, veti avea nevoie de urmatoarele documente:

 • cerere tip pentru eliberarea autorizatiei de mediu
 • fisa de prezentare si declaratia din Anexa 2 din OM  nr 1798/2007
 • dovada prin care este facuta publica solicitarea prin cel putin una din modalitatile de informare prezentate in Anexa 3
 • planul de situatie si planul de incadrare in zona a obiectivului
 • proces verbal de constatare pentru verificarea respectarii conditiilor impuse prin acordul de mediu intocmit potrivit Ordinului ministrului apelor si protectiei mediului sau, dupa, caz nota privind stadiul de realizare a programului de conformare existent.
 • formularul de inregistrare prevazut in tabelul nr.1 din Anexa nr. 5 insotit de documentele specificate de acestea, in cazul autorizarii activitatii gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de realibitare sau de ingrijire.
 • dovada achitarii tarifului la caseria agentiei pentru protectia mediului
 • dosar plic.

Dupa intocmirea si depunerea dosarului catre Administratia Nationala pentru Protectia Mediului, urmatorul pas pentru eliberarea autorizatiei de mediu este verificarea pe teren, facuta de catre specialistii Autoritatii. In cadrul verificarii se vor analiza toate documentele in vederea stabilirii conformitatii, se va verifica amplasamentul precum si necesitatea unor documente suplimentare.

Dupa verificarea tuturor documentelor pentru eliberarea autorizatiei de mediu, Administratia Nationala pentru Protectia Mediului va face publica decizia in maxim 90 de zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete, aceasta fiind valabila 5 ani. In cazul in care nu sunteti de accord cu decizia comisiei, aceasta poate fi contestata in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii.

Prelungirea valabilitatii unei autorizatii de mediu deja existente, se solicita cu 45 de zile inainte de expirarea acesteia; actele necesare solicitarii autorizatiei de mediu se depun la oficiul ANPM pe raza careia se afla amplasamentul.

 

Lipsa autorizatiei de mediu conduce la sanctiuni contraventionale

 

Cele mai frecvente sanctiuni contraventionale in cazul unui control de la Garda de Mediu sau alte organe de control abilitate sunt:

 • absenta acordului de mediu conduce la amenda contraventionala cuprinsa 30.000 – 60.000 lei;
 • absenta autorizatiei de mediu conduce la amenda contraventionala cuprinsa 30.000 – 60.000 lei;
 • lipsa contractelor de preluare a responsabilitatii deseurilor colectate selectiv (contract obligatoriu pentru toti agentii economici), conduce la amenda contraventionala cuprinsa intre 5.000-50.000 lei;
 • lipsa Registrului de Evidenta a Gestiunii Deseurilor (obligatoriu pentru toti agentii economici), conduce la amenzi cuprinse intre 5.000 – 50.000 lei

 

Autorizatia de mediu poate fi un proces lipsit de obstacole daca apelati la serviciile unei firme specializate in consultanta de mediu asa cum este Green Enviro Solutions. O buna colaborare intre consultantul de mediu si beneficiarul actului de reglementare duce, cu succes, la atingerea tuturor obiectivelor propuse. 
Contactati specialistii nostri in servicii de mediu si protecţia mediului si beneficiati de servicii prompte si profesioniste!

Apelati ACUM la GREEN ENVIRO SOLUTIONS – simplu, rapid si fara batai de cap!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *