Managementul deseurilor in economia circulara

Managementul deseurilor in economia circulara

„Managementul deseurilor in economia circulara” este cel mai recent eveniment pe tema gestiunii deseurilor ce a avut loc in Bucuresti, eveniment in cadrul caruia a fost prezentat Planul Primariei Capitalei privind gestionarea deseurilor.

Ce presupeune termenul „economie circulara”?

In termeni simpli economia circulara presupune eficientizarea resurselor astfel incat sa se obtina o crestere a productivitatii.

Simplu de spus, mult mai greu de realizat intrucat aceasta eficientizare a resurselor presupune reducerea lor odata cu cresterea productivitatii!

Cum se poate obtine acest obiectiv?

Managementul deseurilor in economia circulara la nivel european

La nivel european exista masuri concrete in ceea ce priveste managementul deseurilor in economia circulara, iar acestea se refera la:

  • rate de reciclare obligatorii pentru diferite categorii de deseuri: deseuri de mase plastice, sticla, metale, hartie si carton precum si deseuri biodegradabile.
  • obligativitatea reproiectarii produselor pentru cresterea proportiei materiilor prime rezultate din reciclare  si pentru cresterea gradului de reciclare a produselor, cu scopul de a le considera drept materii prime secundare.
  • promovarea si  stimularea reutilizarii produselor
  • cresterea ratei de reciclare a deseurilor municipale pana in anul 2030 la minim 65%
  • cresterea ratei de reciclare a deseurilor de ambalaje pana in anul 2030 la minim 75%
  • reducerea risipei alimentare si implicit a deseurilor alimentare rezultate cu 50% pana in anul 2030.

Asa cum putem observa economia circulara nu se refera numai la un management al deseurilor la nivel local sau municipal, ci la toate sectoarele de activitate industriale ce produc sau pun pe piata ambalaje ce ajung ulterior folosirii deseuri. Toate aceste deseuri trebuie reciclate atat pentru valoarea lor economica cat mai ales pentru minimizarea impactului asupra mediului.

In economia circulara, deseurile sunt o resursa, care prin intermediul colectarii selective, a reciclarii si valorificarii, genereaza profit.

 

Managementul deseurilor in economia circulara in Romania

Situatia managementului deseurilor in Romania nu se afla in cel mai fericit moment in special daca se analizeaza indicatorii macro-economici de baza in ceea ce priveste utilizarea resurselor. Eficienta utilizarii resurselor in Romania este cel mai putin performanta din Uniunea Europeana. De aceea conceptul de economie circulara trebuie implementat urgent si in tara noastra mai ales ca Uniunea Europeana cere statelor membre ca pana in anul 2050 sa se ia toate masurile pentru atingerea obiectivului zero deseuri.

De aceea Ministerul Mediului a finalizat Planul National de Gestionare a Deseurilor ce contine si Programul National de prevenire a Deseurilor. Obiectivul principal al acestor reglementari il constituie continuarea investitiilor in instalatii de ultima generatie necesare asigurarii unui management performant al deseurilor la nivel national.

Implementarea Programului National de Gestionare a Deseurilor precum si parcursul spre o economie circulara au fost si temele de dezbatere in cadrul „Forumului Managementul Deseurilor in economia circulara”.

Managementul deseurilor in economia circulara in Municipiul Bucuresti

La nivelul Municipiului Bucuresti, rapoartele intocmite la nivel de primarie arata ca se strang anual nu mai putin de un milion de tone de deseuri. Pentru managementul acestora se cheltuieste de la buget aproximativ un miliard de lei.

Una dintre cele mai mari probleme a unei economii de consum este risipa alimentara. Tindem sa cumparam mai mult decat am avea nevoie, iar surplusul ajunge la gunoi. Mai mult decat atat, risipa alimentara tinde sa devina un fenomen generalizat, unele cartiere risca sa devina sufocate de deseuri. Pentru a opri acest fenomen, primariile propun solutii de incurajare a colectarii selective si de reciclare. Tocmai de aceea Primaria Municipiului Bucuresti a intocmit Masterplanul Managementului Integrat al Deseurilor. Acesta prevede responsabilitati distincte in ceea ce priveste gestionarea  deseurilor cat si sanctionarea contraventionala a celor care se abat de la aceste reguli.

Prezenta la Forumului Managementul Deseurilor in economia circulara, Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului Bucuresti a declarat:

Suntem în mare întârziere – și nu din vina noastră – pentru a lua o decizie în ceea ce privește valorificarea energetică a deșeurilor. Avem trei posibilități, trei soluții, trei proiecte. În urma consultării cât se poate de responsabile cu specialiștii din domeniu, atât de la Ministerul Mediului, cât și de la Primăria Capitalei și primăriile de sector, vom alege între o singură stație de valorificare energetică pentru milionul de tone de deșeuri din Capitală; varianta a doua – două astfel de stații de valorificare energetică, la care sa fie captate practic câte trei sectoare; sau trei astfel de stații de valorificare energetică, pentru câte două sectoare

Primarul general al Capitalei a mai anuntat faptul ca vor fi inaugurate si cele 50 de statii automatizate pentru colectarea deseurilor, amplasate in cele sase sectoare ale Bucurestiului. „Nu mai avem timp de pierdut, deoarece cu toţii suntem conştienţi de faptul că numai printr-un efort conjugat vom putea să ajungem la ţinta pe care ne-am stabilit-o, şi anume până în anul 2020, 50% din deşeuri să fie reciclate. Până acum, procentul este de 10%, maximum 15%, ceea ce este foarte puţin. Ca să ajungem la această ţintă trebuie să acţionăm împreună, autorităţi centrale, autorităţi publice locale, mediul privat – care are o importanţă deosebită în acest domeniu, iar investiţiile sunt extrem de necesare şi trebuie să fie încurajate, nu blocate, cum din nefericire s-a întâmplat în anii trecuţi – precum şi cetăţenii„, a precizat primarul general al capitalei, Gabriela FIREA.

Tot in cadrul dezbaterii s-a discutat despre posibilitatea modificarii legislatiei privind ambalajele si deseurile reciclabile, instituindu-se astfel o garantie de 2 lei/ambalajul reutilizabil, garantie ce se refera in principal la ambalajele de sticla, bidoane de plastic si peleti. Aceasta garantie ce urmeaza a fi platita de cetateni in momentul achizitionarii produsului, ar urma sa fie returnata in momentul returnarii ambalajelor goale. Aceasta masura a starnit deja controverse din partea agentilor economici care spun ca astfel vor creste foarte mult pretul anumitor produse, devenind astfel necompetitive.

 

Concluzia?

 

Pentru implementarea unei economii circulare, este necesar un management integrat al deseurilor, prin eforturi conjugate ale autoritatilor locale si centrale, ale societatii civile, dar si ale cetatenilor.

Esti agent economic? Generezi deseuri? Inseamna ca trebuie sa respecti obligatiile pe care le ai fata de Mediu!

Indiferent de specificul activitatii sau marimea firmei pe care o reprezinti, Green Enviro Solutions iti pune la dispozitie o persoana dedicata si cu experienta in domeniu!

Contacteaza-ne!

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *