Colectarea selectiva a deseurilor

Agentii economici pot obtine venituri din colectarea selectiva a deseurilor!

Colectarea selectiva a deseurilor precum hartie, carton, plastic, metal, sticla sau a deseurilor organice este un proces tehnologic prin care orice tip de deseu este transformat in materie prima pentru fabricarea unui alt produs cu destinatie diferita. Ca exceptie unul dintre tipurile de deseuri care nu-si schimba destinatia este sticla, aceasta poate fi reciclata in mod repetat – astfel, un ambalaj de sticla poate fi refolosit ca atare dupa spalare, in timp ce un pet poate contribui atat la fabricarea unui ambalaj de plastic sau in acelasi tip poate fi folosit ca si amestec in confectionarea de imbracaminte sau poate intra in componenta pavajelor sau a materialelor folosite pentru acoperirea caselor.

Sunteti agent economic? Stiti cat pot castiga persoanele juridice din colectarea selectiva a deseurilor?

 

Agentii economici isi pot suplimenta veniturile companiei daca iau in considerare implementarea unui plan de colectare selectiva a deseurilor. Un paradox daca ascultam opiniile unor agenti economici care afirma ca acest proces al colectarii selective a deseurilor le-ar produce costuri suplimentare.

Specialistii de mediu de la Green Enviro Solutions sunt de alta parere – acest proces de colectare selectiva a deseurilor le-ar aduce agentilor economici venituri suplimentare importante, de pana la 25% din valoarea costurilor anuale cu ambalajele. De exemplu, daca o companie are costuri anuale cu ambalajele de 20.000 de lei, aceasta ar putea castiga pana la 25.000 lei cu un bun management al deseurilor implementat intern.

 

Colectarea selectiva a deseurilor este perceputa eronat ca fiind o activitate nerentabila. De ce?

 

Dintr-o statistica a Administratiei Fondului pentru Mediu rezulta ca peste 75% dintre declaratiile depuse catre autoritatile de mediu competente prezinta erori de completare a rapoartelor. De ce? Prima cauza o constituie identificarea neconforma a tuturor tipurilor de ambalaje si a calcularii eronate a cantitatii tuturor ambalajelor ce se introduc pe piata. Lipsa experientei intocmirii unor astfel de rapoarte reprezinta o alta cauza iar aceasta este cu atat mai periculoasa cu cat se cunoaste faptul ca din cauza completarii incorecte a rapoartelor se pot produce prejudicii semnificative pentru companie.

Aceeasi statistica afirma ca peste 30% dintre agentii economici nu cunosc obligatiile legale de mediu. Problema necunoasterii legislatiei specifice nu este una aplicabila doar in cazul problemelor de mediu,  amenzilor semnificative in caz de constatarea neconforma a obligatiilor de mediu.

Ca urmare, in prima faza Green Enviro Solutions recomanda tuturor agentilor economici care doresc sa identifice rentabilitatea colectarii selective a deseurilor sa efectueze o analiza de mediu cu ajutorul unui responsabil de mediu desemnat din interiorul companiei sau externalizat. O alta modalitate este aceea de externalizare totala a serviciilor de mediu catre o companie specializata ce ofera consultanta in domeniul protectiei mediului, asa cum este Green Enviro Solutions. Acestia vor identifica si stabili tipurile de deseuri generate precum si tipul de ambalaje pe care agentul economic le pune pe piata, dupa caz. In urma acestei analize se poate indentifica rentabilitatea colectarii selective a deseurilor ce au valoare in piata, precum: hartie/carton, metal sau plastic. In plus, nu numai ca puteti atrage venituri de pe urma colectarii selective a deseurilor ci si scapati de amenzi care pot porni de la 20.000 de lei si pot depasi 100.0000 de lei (cumulativ).

Cea de-a doua etapa dupa efectuarea analizei de mediu si stabilirea pragului rentabilitatii colectarii selective a deseurilor este aceea de predare a deseurilor cu scopul de a fi reciclate si valorificate. Din pacate, multi agenti economici nu cunosc toate modalitatile de predare si administrare a cantitatilor de deseu necesare pentru atingerea pragurilor de reciclare/valorificare.

 

Care sunt obligatiile legale in ceea ce priveste regimul deseurilor?

 

In Romania, fiecare agent economic care produce sau pune pe piata ambalaje are obligatia de a-si indeplini tinta de reciclare sau valorificare conform Legii 249/2015, astfel:

  • 60% din greutate pentru sticla
  • 60% din greutate pentru hartie/carton
  • 50% din greutate pentru metal
  • 15% din greutate pentru lemn
  • 22,5% din greutate pentru plastic.

Neatingerea acestor obiective, de la caz la caz, presupune o plata a contributiei de 2 lei/kg catre Administratia Fondului pentru Mediu. Agentii economici se confrunta cu situatii greu de indentificat, mai ales daca cel care intocmeste rapoartele nu are experienta necesara realizarii unor astfel de documentatii si pe documentele justificative nu se regasesc toate informatiile privind cantitatea de ambalaje aferenta produselor, cantitati brute/nete, fiind necesara cantarirea efectiva a ambalajelor fiecarui produs in parte. Imaginati-va o companie care importa sute sau mii de produse si care ar dori sa isi cantareasca efectiv ambalajele pentru fiecare produs in parte…

Mai mult decat atat pentru identificarea corecta a tipurilor de ambalaj trebuie luate in considerare ambalajele primare, secundare sau tertiare, intrucat de cele mai multe ori greutatea bruta din documentele justificative nu include toate tipurile de ambalaj.

 

In loc de final…

 

Castiga timp pretios pentru compania ta! Incredinteaza sarcinile de mediu in grija unei companii cu experienta in acest domeniu si care este in permanenta la curent cu ultimele modificari legislative. Green Enviro Solutions lucreaza cu personal calificat in domeniul mediului, ce isi asuma intreaga responsabilitate ce ii revine prin contractul asumat in cazul unui control de la autoritatile competente.

 

Contacteaza-ne! Preluam intreaga responsabilitate de mediu ce revine companiei dvs.

 

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *