Rapoarte evidenta gestiunii deseurilor catre ANPM de depus in luna martie

Rapoarte obligatorii de depus catre ANPM pana la sfarsitul lunii martie!

Rapoarte evidenta gestiunii deseurilor

Esti agent economic? Generezi deseuri? Iata ce rapoarte trebuie sa depui catre ANPM pana la sfarsitul lunii martie!

Evidenta si gestiunea deseurilor este reglementata in Romania prin Legea 211/2011, respectiv HG nr. 856/2002, care reglementeaza inclusiv gestiunea deseurilor periculoase, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, agentii economici au obligatia de a efectua rapoarte catre Agentia pentru Protectia Mediului pe raza zonei din care fac parte, rapoarte care includ toate tipurile de deseuri pe care le genereaza, colecteaza, transporta, comercializeaza sau trateaza.

Atentie! Termenul limita pentru depunerea acestor rapoarte este 31 martie a fiecarui an pentru anul anterior.

Rapoarte anuale de evidenta gestiunii deseurilor catre ANPM

Legislatia de mediu din Romania obliga toti agentii economici, generatori de deseuri nepericuloase sau toate persoanele juridice ce desfasoara activitati de tratare a deseurilor, producatori de deseuri periculoase sau cei care efectueaza transportul deseurilor periculoase si toti cei care actioneaza in calitate de comercianti de deseuri sa realizeze evidenta gestiunii deseurilor pe fiecare tip de deseu, a cantitatii exacte, natura deseului, a destinatiei, a frecventei colectarii, a mijloacelor de transport si a operatiunilor de valorificare sau eliminare a deseurilor.

Toate aceste operatiuni sunt realizate pe baza unei evidente a deseurilor pe care toti agentii economici mai sus mentionati au obligatia de a o transmite sub forma de raport anual catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. In plus, acest raport de evidenta a gestiunii deseurilor trebuie pastrat minim 3 ani, exceptie facand toti acei operatori economici care desfasoara activitati de transport, acestia avand obligatia de a pastra aceasta evidenta a deseurilor cel putin 12 luni.

Cum transmitem raportul anual de evidenta a deseurilor catre autoritati?

Modalitatea de prezentare a raportului anual de evidenta a deseurilor se poate realiza atat pe suport de hartie cat si electronic. Daca doriti sa-l depuneti pe suport electronic, totul se realizeaza in SIM (Sistemul Integrat de Mediu). Sistemul Integrat de Mediu este un portal gestionat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, un portal ce va pune la dispozitie un sistem securizat util tuturor operatorilor economici care desfasoara activitati cu impact asupra mediului inconjurator. In cadrul acestui portal va puteti inregistra prin intermediul unui ID si o parola, fapt ce va permite accesul in sistem, acolo unde puteti incarca toate documentele sau unde puteti completa toate informatiile solicitate, in conformitate cu legislatia de mediu din domenii si activitati specifice (reglementari, evidenta deseurilor generate/gestionate, ambalaje, uleiuri, electrice si electronice, etc.)

De exemplu in cazul raportarii electronice a datelor privind deseurile gestionate va trebui sa completati datele solicitate in SIM in rubrica: "Statistica Deseurilor", chestionarele GD – PRODDES (chestionar  completat de catre generatorii de deseuri), GD – COLECTARE/TRATARE (chestionar completat de catre operatorii economici colectori/valorificatori de deseuri), GD - TRAT (completat de catre detinatorii instalatiilor de tratare a deseurilor), GD – MUN (completat de catre operatorii de salubritate), GD – NAMOL (detinatorii statiilor de epurare municipale si/sau industriale).

Raportarea anuala a anvelopelor noi sau uzate

Tot in aceasta perioada se desfasoara si raportarea anuala a anvelopelor noi si/uzate destinate reutilizarii si care au fost puse pe piata. Legislatia specifica referitoare la cerintele si obligatiile de gestionarea a anvelopelor uzate este reglementata prin H.G. nr. 170/2004 cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie: Termenul de depunere a rapoartelor anuale in ceea ce priveste gestionarea anvelopelor uzate si/noi este 15 martiepentru anul anterior.

Cine are obligatia de a raporta gestiunea anvelopelor uzate si/noi destinate reutilizarii?

Toate persoanele juridice care introduc pe piata din Romania anvelope noi cu scopul de a le reutiliza, au obligatia de a raporta anual cantitatea introdusa de anvelope noi, resapate, uzate, in anul anterior celui care care se face raportarea dar si cantitatea de anvelope uzate colectata/reciclata sau valorificata in anul precedent, dupa caz.

Green Enviro Solutions te poate scapa de birocratia stufoasa si timpul pierdut cu efectuarea acestor rapoarte anuale si iti desemneaza un consultant de mediu dedicat care va realiza toate aceste rapoarte in numele companiei tale. Oferim servicii din domeniul protectiei mediului, oriunde in Romania. Peste 700 de societati comerciale din intreaga tara au apelat pana acum la serviciile de mediu pe care le oferim, iar echipa noastra cu o experienta de peste 5 ani  raspunde prompt la fiecare solicitare, cu intelegerea deplina a nevoilor clientului si oferirea unoe solutii personalizate.

Contacteaza-ne!

Iti garantam promptitudine si profesionalism!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *