Ordinul 15032017

Ordinul 1503/2017

Stiati ca Ordinul 1503/2017 vine cu o serie de modificari cu un impact asupra modului de calcul al ambalajelor introduse pe piata?

In cele ce urmeaza facem pentru dvs. o selectie a celor  mai importante modificari aduse de Ordinul 1503/2017 in ceea ce priveste contributia pentru ambalaje si deseuri de ambalaje.

Cunoasteti  noile modificari in ceea ce priveste contributia pentru ambalaje si deseuri de ambalaje?

1. Au fost introduse articole noi de lege pentru a stabili atributia reprezentantilor AFM de a anula sau reincadra tranzactiile. Un aspect deosebit de important spunem in ceea ce priveste stabilirea contributiilor, taxelor, penalitatilor la bugetul Fondului pentru Mediu. Astfel ca dupa noile reglementari, respectiv Ordinul 1503/2017, reprezentantii AFM au obligatia de a-si motiva decizia prin probe relevante, in functie de fiecare caz.

2. In ceea ce priveste legislatia privind documentele pe baza caruia se stabileste greutatea: anvelopelor, ambalajelor, echipamentelor electrice si electronice si cea a bateriilor, se detaliaza in mod clar documentele necesare. Acestea sunt:

  • facturi si anexe;
  • avize de insotire a marfii;                           
  • documente de transport;
  • documente vamale;
  • fise tehnice ale produselor;
  • documente de cantarire actualizate anual sau ori de cate ori se modifica greutatea acestora.

3. Formula de calcul a contributiei pentru neindeplinirea obiectivelor s-a modificat avandu-se in vedere ca pentru Aluminiu si PET tinta este distincta si nu este calculata ca procent din procentul general pentru Metal, respectiv Plastic. Contributia ramane insa 2 lei/kilo pentru diferenta dintre obiectivul de reciclare si valorificare si ceea ce s-a realizat efectiv.

4. Se mentioneaza in mod expres ca deseurile de ambalaje generate in afara teritoriului national (export) nu trebuiesc a fi luate in considerare la declararea ambalajelor si deseurilor de ambalaje puse pe piata de operatorul economic responsabil. Mai mult decat atat se specifica in mod clar ca  pentru a putea fi luate in calcul la indeplinirea obiectivului de reciclare/valorificare, trebuiesc inregistrate in evidentele contabile in conturi de stocuri distincte. Tot la acest capitol este nevoie de un document care atesta calitatea de reciclator a destinatarului final pentru cantitatile de deseuri de ambalaje incredintate necesar pentru demonstrarea îndeplinirii obiectivelor de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie in mod individual.

5. O alta modificare importanta estea aceea ca deseurile sunt considerate valorificate  in momentul in care se face dovada ca deseurile au intrat efectiv in procesul de productie si nu doar ajunse in posesia valorificatorului, nerecunoscanadu-se, asa cum era prin Ordinul 2413/2016 ca operatia de valorificare “este cea desfasurata potrivit autorizatiei de mediu/autorizatiei integrate de mediu detinute de catre operatorul economic valorificator pana la care se face dovada trasabilitatii”.

6. In ceea ce priveste trasabilitatea deseurilor pana la reciclare/incinerare cu recuperare de energie nu se mai poate realiza prin documente datate pana la data de 25 ianuarie pentru anul precedent”. Prin urmare, trasablitatea trebuie sa fie demonstrata in anul in care s-a constituit baza de impozitare, adica in anul repectiv. Factura de prestari servicii emisa de colector poate sa fie emisa, pana pe 15 Ianuarie pentru anul anterior (conform codului fiscal) insa nu si documentele care atesta trasabilitatea.

Operatorii economici au noi obligatii privind valorificarea deseurilor de ambalaje...

In ceea ce ii priveste pe operatorii economici responsabili cu declararea ambalajelor si reciclarea si valorificarea acestora, acestia sunt dupa noile modificari ale Ordinului 1503/2017 sa intocmeasca situatii lunare cu privire la datele mentionate anterior. Mai mult decat atat, cei care isi externalizeaza serviciile de mediu  catre o companie de consultanta, asa cum este Green Enviro Solutions, trebuie sa primeasca de la aceasta situatia cantitatilor de deseuri de ambalaje valorificate/incinerate cu recuperare de energie in numele lui (întocmita conform anexei nr. 3 la metodologia Ordinului 1503/2017. In plus operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale sunt obligati sa aiba situatii lunare si anuale si nu semestriale cum era specificat in Ordinul anterior.

Contributia datorata de unitatile administrative teritoriale pentru neindeplinirea obiectivului anual de reducere a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare s-a modificat de la 100 lei/tona la 50 lei/tona. Mai multe informatii privind modificarile Ordinului 1503/2017 puteti afla din analiza comparativa a Ordinului 2413/2016 si cea a  Ordinului 1503/2017.

 

Taxe prea mari către Administratia Fondului de Mediu?  
Optimizează-ți costurile cu
Green Enviro Solutions!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *