Avantaje externalizare servicii de mediu

Externalizarea serviciilor de mediu – un avantaj

Avantaje externalizare servicii de mediu

Eforturile conformarii cu legislatia si normele de protectia mediului presupun o anumita dificultate pentru agentii economici, in raport cu lipsa timpului necesar si a oamenilor specializati. Daca adaugam aici si „birocratia” completarii rapoartelor lunare, semestriale sau anuale pe care trebuie sa le intocmeasca operatorii economici catre Agentia Fondului de Mediu sau catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, dupa caz, rapoarte destul de complete si bazate pe o legislatie care inca lasa loc interpretarilor, avem o imagine si mai exacta a tot ceea ce presupune aceasta activitate.

De aceea tot mai multe companii mai mari sau mai mici apeleaza la externalizarea serviciilor de mediu. 

Ce presupune aceasta si care sunt avantajele si dezavantajele ei?

Ce presupune externalizarea serviciilor?

Tot mai multe companii apeleaza la specialisti din afara companiei pentru a le rezolva problemele sau a prelua integral consultanta in ceea ce priveste legislatia de mediu. Domenii precum contabilitate, resurse umane, marketing sau SSM au adoptat de mult timp aceasta metoda care aduce o serie de avantaje.

Externalizarea serviciilor apare in special in contextul in care in interiorul companiei nu exista un angajat desemnat sa se ocupe de toate formalitatile cu privire la protectia mediului. Totusi, chiar si marile companii opteaza pentru externalizarea serviciilor tocmai pentru a fi siguri ca problematica specifica este preluata de catre consultanti de mediu cu experienta in domeniu si care sunt familiarizati cu toata legislatia si documentatia necesara.

Internalizare sau externalizarea serviciilor?

In cele ce urmeaza vom analiza atat internalizarea cat si externalizarea serviciilor de mediu si vom identifica toate aspectele pozitive astfel incat decizia sa va apartina in totalitate.

Daca luati in calcul internalizarea serviciilor de mediu atunci luati in calcul ca responsabilul de mediul din cadrul companiei trebuie sa aiba studiile de mediu care ii atesta profesionalismul, respectiv diploma de absolvire a cursului de responsabil de mediu, certificata de Camera de Comert si Ministerul Muncii.

Din experienta unor clienti cunaostem insa faptul ca responsabilul de mediu din cadrul companiei de cele mai multe ori nu este la curent cu legislatia de mediu precum si cu normele de aplicare, ambele intr-o permanenta schimbare. In acest context companiile care apeleaza la aceasta varianta isi asuma anumite riscuri din punct de vedere al conformitatii cu legislatia de mediu – compania va respecta legislatia specifica tot atat cat reprezinta cunostinele acumulate de respectivul responsabil de mediu. In plus, erorile inerente pe care le-ar comite acest angajat si care ar atrage sanctiunea organelor de control raman in sarcina companiei respective si nu in sarcina unei firme de consultanta de mediu, asa cum este si Green Enviro Solutions. 

 

Optimizarea costurilor prin externalizarea serviciilor de mediu

 

Da. Aflati ca puteti optimiza costurile companiei prin intermediul externalizarii serviciilor. Costurile cu un responsabil de mediu din interiorul companiei sunt net superioare comparativ cu un abonament lunar cu o firma specializata, asa cum este Green Enviro Solutions.

Nu luati aici in calcul doar costurile cu salarizarea in sine ci calculati si taxele aferente catre stat, apoi costurile cu spatiul pentru punctul de lucru. Mai mult decat atat, stiti ca nu puteti bloca un om sa se ocupe doar de sarcinile privind protectia mediului, nu-i asa? Automat, acesta va prelua mai multe sarcini din cadrul companiei, iar daca nu este de specialitate sa priorizeze activitatile va puteti trezi cu amenzi uriase de la Garda de Mediu sau autoritatile de mediu competente.

Printre avantajele internalizarii serviciilor de mediu identificam:

  • responsabilul de mediu cunoaste indeaproape activitatea companiei, putand comunica direct cu angajatii acesteia normele de protectia mediului ce trebuiesc respectate;
  • planul de implementare  a actiunilor legislative pot fi urmarite indeaproape deoarece acestea se desfasoara intern.

Daca am vorbit de internalizarea serviciilor de mediu haideti sa avem in vedere aspectele legate de externalizarea serviciilor.

 

Avantajele externalizarii serviciilor de mediu

 

Cum va puteti externaliza serviciile de mediu? Simplu si rapid!

Externalizarea serviciilor o puteti face in baza unui contract de prestari servicii, prin care transferati responsabilitatile de mediu ale companiei in grija prestatorului. Acesta va intocmi si va depune toate documentele necesare in conformitate cu legislatia in vigoare.

Primul avantaj major este ca va plasati sarcinile de mediu in grija unei companii cu experienta in domeniul serviciilor de mediu, cea care este in permanenta la curent cu ultimele modificari legislative. Green Enviro Solutions lucreaza cu personal calificat in domeniul mediului, ce isi asuma intreaga responsabilitate ce ii revine prin contractul asumat in cazul unui control de la Garda de Mediu.

 

Dezavantajele externalizarii serviciilor?

 

Pentru ca intreaga activitate sa fie eficienta, prestatorul de servicii trebuie sa se familiarizeze indeaproape cu activitatea firmei pentru care presteaza serviciile de mediu. De aici rezulta si tot succesul sau esecul colaborarii. Ca si companie care doreste sa externalizeze serviciile de mediu trebuie sa fiti dispusi sa colaborati, sa puneti la dispozitie toate informatiile si documentele solicitate pentru intocmirea rapoartelor specifice.

Cum schimbarile legislative din domeniul protectiei mediului sunt frecvente, Green Enviro Solutions recomanda sa fie desemnata o persoana din cadrul companiei care sa comunice companiei de consultanta toate informatiile din cadrul companiei.

 

 

Fie ca alegeti sa va internalizati sau externalizati serviciile de mediu, alegerea va apartine. Tineti cont insa de avantajele si dezavantajele prezentate in fiecare caz.

 

 

Castigati timp pretios pentru compania dumneavoastra! Externalizati-va serviciile de mediu catre Green Enviro Solutions

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *