China blocheaza importurile de deseuri

China blocheaza importurile de deseuri – care sunt consecintele pentru noi?

Chinezii sunt tot mai atenti la deseurile pe care le importa si incearca, asa cum este si normal, sa opreasca transformarea tarii lor in groapa de gunoi a intregii lumi. Tocmai de aceea au anuntat ca incepand cu 1 ianuarie 2018 impun reguli mai riguroase privind calitatea cartonului importat dar interzic si importul a 24 de tipuri de deseuri solide. Printre aceste categorii intalnim: plastic, hartii sau textile.

Care sunt consecintele acestei decizii fara precedent si cum vor incerca europenii si americanii sa se adapteze, in articolul de astazi…

Motivul interzicerii importurilor de deseuri

Presedintele Chinei  Xi Jin Ping isi motiveaza decizia ca fiind strict ecologica:

Am constatat ca exista cantitati mari de deseuri de proasta calitate si chiar de deseuri primejdioase amestecate cu deseuri solide… iar aceasta provoaca o poluare serioasa a mediului inconjurator din China“.

Aceasta decizie ar putea afecta piata mondiala a deseurilor, in special industria americana si europeana, cele care exportau pana acum majoritatea deseurilor pentru a putea fi reciclate. Cantitatile erau impresionante – doar anul trecut, China importase peste 7,3 milioane de deseuri de plastic din SUA, UE si Japonia, si 27 milioane de tone deseuri de hartie. Probabil ca pentru o tara de dimensiunea si de capacitatea industriala precum a Chinei pare putin; imaginati-va insa cum ar fi ca toate aceste cantitati impresionante de deseuri sa nu mai paraseasca tarile de origine care au sau nu capacitatea de a recicla deseurile la o asemenea scara.

Care sunt noile standarde de acceptare a deseurilor de catre chinezi?

Noile standarde impuse de China vizeaza calitatea deseurilor importate; astfel, acestia vor accepta cartonul numai in cazul in care acesta este complet curat – necontaminat cu alte deseuri. Ratele de contaminare trebuie sa fie mai mici de 0,5% fata de 1,5% atat cat era limita admisa anterior. O scadere destul de importanta am putea spune, avand in vedere datele pe care le cunoastem in ceea ce priveste modalitatea de reciclare a hartiei si cartonului. In alte cuvinte, cartonul care inca mai contine urme de murdarie sau urme de alte deseuri, de exemplu capse, ar putea fi respins si trimis retur in tarile de origine si nu inclus in programul de reciclare, asa cum se intampla pana acum.

Cele mai multe deseuri pleaca din tari precum SUA sau Marea Britanie, cele care exporta anual milioane de tone de carton in China pentru a putea fi reciclate. Daca luam in considerare noile restrictii, destul de riguroase, mai mult de jumatate din cantitatile exportate ar putea reveni in tarile de origine (!).

Interzicerea importurilor de deseuri in China – o adevarata problema la nivel european

Decizia Chinei de a interzice si de a spori masurile de securitate in ceea ce priveste importurile de deseuri devine o problema majora in special pe termen scurt pentru marile economii ale lumii, cele care au fost luate pe nepregatite. Acestea nu dispun de un minim propriu al capacitatii de reciclare, fara sa mai punem la socoteala faptul ca acestia exporta o cantitate imensa de deseuri, ce se acumuleaza permanent si care constituie o amenintare imediata atat pentru mediul inconjurator cat si pentru sanatatea populatiei.

Cum s-a ajuns aici?

China a avut nevoie multi ani de materii prime pentru a-si consolida si dezvolta industriile in continua ascensiune, dar… iata ca acum, in urma angajamentelor asumate in cadrul Acordului de la Paris in ceea ce priveste mediul inconjurator, se doreste favorizarea „tehnologiilor emergente”. Cel putin la nivel declarativ…

In loc de concluzie

La ora actuala, in mod cert, asistam la o criza in ceea ce priveste acumularea deseurilor. Inclusiv Uniunea Europeana incearca sa gaseasca cele mai viabile solutii de stopare a acestui fenomen iar masurile care se implementeaza prin intermediul legislatiei de mediu a statelor membre incep sa isi vada rezultatele.

Cert este ca, dupa anuntarea noilor masuri in ceea ce privesc deseurile, comertul cu China care implica materiale interzise a inceput sa scada simtitor. Ba mai mult decat atat mai multe linii de transport marfuri au incetat sa accepte transportul avand ca destinatie orice port din China.

Solutia care ne este cea mai la indemana acum este de a deveni noi insine, fiecare dintre noi, persoana fizica sau operator economic, mai responsabil in raport cu mediul inconjurator; acest lucru nu se poate realiza fara a respecta inainte de toate legislatia specifica de mediu…

Va doriti un consultant de mediu specializat in evidenta gestiunii deseurilor? GREEN ENVIRO SOLUTIONS preia intreaga responsabilitate a indeplinirii legislatiei de mediu si va ofera un consultant dedicat!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *