Green Enviri Solutions - Pungi de plastic

Pungile de plastic cu maner – interzise din 2018

Anul 2018 aduce o serie de reglementari in ceea ce priveste legislatia de mediu. De data aceasta reglementarile de mediu vizeaza pungile de plastic cu maner; astfel, incepand cu data de 1 iulie 2018 este strict interzisa introducerea pe piata din Romania a unor astfel de pungi confectionate din plastic subtire si foarte subtire, cu valori sub 50 de microni si respectiv 15 microni.

Acest proiect de lege modifica si completeaza Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Reglementarea vine ca raspuns la solicitarea  Uniunii Europene nr. 94/62/CE referitoare la reducerea consumului de pungi din plastic subtiri.

Pungile de plastic subtiri ce nu se incadreaza in normele permise de lege vor fi interzise de la introducerea in circuitul economic de la 1 iulie 2018, respectiv 1 ianuarie 2019 pentru comercializare. Mai mult decat atat Ministerul Mediului va fi obligat sa raporteze Comisiei Europene odata cu raportarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si care este consumul anual de pungi de plastic subtiri.

Prezentul proiect de lege aprobat ca raspuns la solicitarea Uniunii Europene nr. 94/62/CE defineste pungile de transport din plastic ca fiind „acele pungi de transport, cu sau fara maner, fabricate din plastic, furnizate consumatorilor la punctele de vanzare de bunuri sau produse„. Nerespectarea acestor reglementari conduce contraventii sub forma de amenda cuprinse intre 15.000 si 25.000 de lei.

Atentie insa: prezentul proiect de lege vizeaza exclusiv pungile de transport cu maner confectionate din plastic subtire, fiind excluse cele fara maner.

Campanii de informare si educare a publicului privind interzicerea pungilor de plastic subtiri

Potrivit proiectului de lege, pe langa obligatiile de raportare anuala, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, precum si autoritatile executive ale unitatilor administrativ teritoriale trebuie sa informeze cetatenii  despre aceste modificari prin campanii de promovare si de educare. Un punct important al acestor campanii ii priveste chiar pe agentii economici care trebuiesc informati in ceea ce priveste sistemele de returnare, colectare si valorificare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. De asemenea trebuie sa li se aduca la cunostinta intreg circuitul ambalajelor de pe piata, respectiv elementele corespunzatoare planurilor de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje precum si impactul daunator pe care pungile de plastic le au asupra mediului.

Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului asigura preluarea prin ordin al ministerului mediului, in termen de 120 de zile de la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a actului de punere in aplicarea adoptat de Comisia Europeana care stabileste specificatiile etichetelor sau ale marcajelor menite sa asigure recunoasterea la nivelul Uniunii Europene a pungilor de transport din plastic biodegradabile si compostabile. Guvernul a precizat ca in Romania nivelul actual al consumului de pungi de plastic creeaza cantitati ridicate de deseuri, ce conduc la poluarea mediului si agraveaza problema deseurilor abandonate inclusiv in rauri sau lacuri, amenintand astfel biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

Cum ii afecteaza pe agentii economici generatori de deseuri de ambalaje noile reglementari?

Noile reglementari de mediu ii vizeaza in special pe agentii economici responsabili pentru introducerea de ambalaje pe piata. Acestia isi pot indeplini obiectivele de valorificare prin reciclare sau incinerare prin urmatoarele metode:

Stiati ca:

  • descompunerea plasticului poate dura sute si chiar mii de ani?
  • recicland un deseu de ambalaj din plastic se economiseste energia necesara functionarii unui bec de 60W timp de 6 ore?
  • din 6 deseuri de ambalaje din PET se poate fabrica un tricou? Deasemenea deseurile de ambalaje ajuta la fabricarea de produse noi: covoare, mochete, incaltaminte, umplutura pentru haine de iarna sau saci de dormit si chiar jucarii.

Operatorii economici care genereaza deseuri au obligatia sa tina o evidenta a gestiunii acestora pentru fiecare tip de deseu generat, calea cea mai facila este cea de externalizare a serviciilor catre o firma ce ofera consultanta de mediu.

 

Green Enviro Solutions va ofera servicii complete de gestionare a deseurilor si raportare catre Agentia pentru Protectia Mediului (APM). Aveti la dispozitie un consultant dedicat, specializat in managementul deseurilor, care va va ajuta in toate procedurile ce tin de gestionarea si raportarea deseurilor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *