Green Enviro Solutions - Situatia actuala a deseurilor provenite din constructii si demolari

Care este situatia actuala a deseurilor provenite din constructii si demolari (DCD)?

DCD…ati auzit vreodata de acest termen? Probabil ca da, daca lucrati sau ati avut tangenta cu industria constructiilor, o industrie pe cat de frumoasa si care schimba architectural infatisarea oraselor, pe atat de generatoare de deseuri.

Pentru toti ceilalti cititori insa, vom spune doar ca DCD este prescurtarea termenului “deseuri provenite din constructii si demolari”. In Romania situatia este reglementata legal, insa specialistii in legislatie de mediu sunt circumspecti in legatura cu statisticile europene in legatura cu procentul de astfel de deseuri colectat la nivel national. In 2012, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, Romania ar fi valorificat 40% din deseurile provenite din demolari si constructii, cifra care, dupa cum poate sesiza oricine, nu are acoperire nici macar la nivelul anului 2017 si asta mai ales in conditiile in care procentul total de valorificare a deseurilor este de 5% la nivel national.

Noile modificari legislative în domeniul protecției mediului au adus noi obligații pentru constructori. Conform art 14 alin (3) din OUG 68/2016, titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construcţie şi/sau desfiinţări au obligaţia să gestioneze deşeurile din construcţii şi desfiinţări, astfel încât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, potrivit anexei nr. 6, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere, care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţări, cu excepţia materialelor geologice naturale definite la categoria 17 05 04 din anexa la Decizia Comisiei 2014/955/UE.

Ca o comparatie, la nivelul Uniunii Europene, deseurile de tip DCD reprezinta aproximativ o treime din procentul total al deseurilor generate, iar procentul colectarii lor se apropie de 50%. In acelasi timp, in Romania, situatia este zugravita cel mai bine de o declaratie data de Mihai Rohan, prim-vicepresedinte al Confederatiei Patronale din Industrie a Romaniei (CONPIROM), in cadrul unui eveniment pe tema managementului deseurilor din constructii si demolari:

„In Romania nu exista o piata, totul este dezorganizat. Unul duce acolo deseurile provenite din constructii si demolari, altul duce la groapa, altul ascunde. Nu exista o trasabilitate a intregului proces”.

Conform celor de la Ziarul Financiar, in prezent Ministerul Mediului lucreaza la elaborarea unei hotarari de guvern privind managementul deseurilor din constructii si demolari, care se afla acum in proces de analizare interna. 

Tintele pentru reciclare si reutilizare a DCD conform OUG 68/2008:

  • Anul 2017 - tinta de reciclare 30% din totalul deseurilor din constructii si demolari;
  • Anul 2018 - tinta de reciclare 45% din totalul deseurilor din constructii si demolari;
  • Anul 2019 - tinta de reciclare 55% din totalul deseurilor din constructii si demolari;
  • Anul 2020 - tinta de reciclare 70% din totalul deseurilor din constructii si demolari.   

 

Generezi deseuri rezultate din demolari sau constructii? Profita acum de oferta Green Enviro Solutions - consultanta specializata de mediu.   

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *