Ce este reciclarea - beneficii si tipuri de materiale reciclabile

Ce este reciclarea – beneficii si tipuri de materiale reciclabile

 Ce este reciclarea?

O definitie simpla si pe intelesul oricui a reciclarii este procesul de descompunere si reutilizare a materialelor care altfel ar fi aruncate la gunoi si pierdute definitiv.  Lasand aspectele teoretice deoparte, ne-am propus astazi sa prezentam beneficiile reciclarii astfel incat fiecare cititor al paginii noastre sa inteleaga faptul ca in spatele legilor drastice privind reciclarea stau idei si principii solide, benefice comunitatilor.

Vom vedea ca reciclarea nu numai ca aduce beneficii mediului, dar are și un efect pozitiv asupra economiei. 

Principalele sectoare de activitate unde reciclarea joaca un rol important   

Beneficiile reciclarii pentru mediu           Telefon firma de consultanta de mediu

 • prin reciclare se poate stopa cresterea depozitelor de deseuri care nu numai ca polueaza masiv mediu dar creeaza si o imagine dezolanta a oraselor, distrugand sanatatea celor care locuiesc in preajma celebrelor “gropi de gunoi”.
 • recicland, poluantii eliberati in apa si aer se diminueaza considerabil, contribuind la stoparea factorilor care deterioreaza sanatatea populatiei  
 • prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de sera din admosfera
 • prin reciclare economisim pe termen lung cheltuielile comunitatii cu energia: ca sa intelegeti mai bine,  ganditi-va ca un singur bec poate fi alimentat timp de patru ore cu energia economisita de la o singura sticla reciclata!
 • prin reciclare se conserva resursele naturale ale Pamantului

Beneficiile reciclarii pentru economie 

 • studiile demonstreaza ca reciclarea privita ca un obicei normal poate genera locuri de munca atat in cadrul firmelor care se ocupa cu colectarea deseurilor, a celor care se ocupa cu reciclarea lor sau, de ce nu, in cadrul celor care se ocupa cu consultanta de mediu
 • reciclarea faciliteaza cresterea veniturilor unei categorii de membri ai comunitatii, prin valorificarea materialelor colectate la diverse unitati de colectare
 • pentru fiecare loc de munca creat in industria de gestionare a deseurilor, reciclarea creeaza alte patru.  

Stii care sunt cele mai comune materialele pe care le poti recicla?

In zilele noastre exista o varietate larga de materiale pe care le putem recicla, de la reciclarea deseurilor de ambalaje, la cele de sticla, carton sau metal, insa astazi aducem in atentia dumneavoastra cele mai des intalnite situatii. 

Reciclarea metalelor

Metalele sunt un material atat de versatil incat se recicleaza foarte usor; prin reciclarea metalelor se reduce cu 70% consumul de energie fata de producerea unui element complet nou.

 • folia de aluminiu poate fi reciclata foarte usor prin topire sau pur si simplu prin imbogatirea foliei reciclate cu aluminiu metalic
 • cutiile de aluminiu - intr-o societate in care consumul de diverse bauturi carbogazoase conservate in cutii de aluminiu a crescut, reciclarea este o modalitatea prin care s-ar putea economisi cantitati mari de energie.
 • otelul si tabla rezultata de la conserve

Reciclarea hartiei si cartonului

 • cartonul ondulat - reprezinta cea mai mare parte a cartonului pe care il regasim in viata de zi cu zi a oamenilor. Peste 70% din cutiile de carton au fost transformate in rumegus, aschii de lemn sau alte produse din hartie. Alte produse de carton reciclate sunt folosite pentru a face cutii de cereale, hartie, etc.
 • reviste și ziare – desi traim in era tehnologiei mai exista oameni care nu ar renunta pentru nimic in lume la placerea de a rasfoi un ziar sau o revista. Va imaginati ca acestea genereaza cantitati mari de deseuri. Studiile arata ca o tona de hartie reciclata poate economisi suficientă energie pentru alimentarea unei gospodarii timp de cinci luni!

Reciclarea sticlei

Sticlele si borcanele nu sunt la fel de versatile precum hartia sau produsele metalice atunci când vine vorba de reciclare dar pot fi si ele excelent valorificate si reciclate. Diferitele tipuri de reciclare a sticlei se refera de obicei la culoarea sticlei sau a borcanului.

 • sticla clara - cea care constituie cea mai mare parte a pietei de sticla, putin peste 60%
 • sticla colorata  - unul dintre motivele pentru care sticla poate fi greu de reciclat este din cauza faptului ca culorile nu pot fi îndepartate. De exemplu, sticla de culoarea chihlimbarului reprezinta un procent de 31% din piata deoarece poate fi refolosita numai in alte produse din sticla de culoarea chihlimbarului atunci cand este reciclată. In general, articolele sensibile la lumina soarelui sunt stocate in sticle si borcane din sticla de culoare bruna sau verde. 

Cunoasteti modalitatile prin care puteti contribui la reciclare? 

 • deveniti membri activi ai programelor de reciclare organizate de diferite asociatii sau chiar si pe cont propriu
 • faceti voluntariat pentru a educa copiii de la diverse scoli - nu uitati ca sunt cei mai receptivi sustinatori ai mediului
 • asigurați-va ca pentru a practica obiceiurile de reciclare corespunzatoare an propria viața, nimic nu functionează mai bine decat propriul exemplu!

Aceste aspecte mai sus mentionate reprezinta doar o parte dintre modalitatile si beneficiile reciclarii. Cu cat mai multe elemente reciclabile (inclusiv electronice, materiale plastice, baterii, becuri etc) cu atat ne este mai usor ca niciodată sa dam o mana de ajutor mediului. Economisirea energiei la nivel mondial precum si crearea de locuri de munca sunt principalele beneficii in ceea ce priveste reciclarea, dar exista mult mai multe avantaje decat cele prezentate in acest articol...

Si nu uitati, o singura persoana poate face diferenta!

Generezi deseuri? Doresti un consultant specializat pe managementul deseurilor?  

GREEN ENVIRO SOLUTIONS – consultanta si servicii de mediu specializate

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *