Masuri de protectie a mediului

Masuri de protectie a mediului

 Am vorbit si in alte articole despre poluarea mediului si despre cauzele care conduc la o degradare masiva a celor trei elemente vitale naturale: aer, apa si sol; astazi insa vom vorbi despre efectele poluarii mediului, ce masuri se impun pentru protectia mediului si cum putem contribui putin cate putin pentru a reduce poluarea mediului inconjurator.

Elaborarea unor masuri de protectia mediului a devenit o problema globala majora datorita efectelor nocive ale poluarii asupra sanatatii oamenilor, efecte pe care le resimtim tot mai mult. De aceea, elaborarea si respectarea unor masuri de protectia mediului este vitala atat pentru noi cat si pentru un viitor durabil al copiilor nostri.

Stiti care sunt efectele poluarii mediului?

Constientizand efectele poluarii mediului putem vizualiza riscurile majore la care suntem supusi zilnic daca nu luam masurile necesare protectiei mediului.

 • Cresterea emisiilor de monoxid de carbon - joaca un rol important in schimbarile climaterice. Concret, aceste gaze formeaza o bariera in jurul planetei care mentine caldura, conducand la cresterea temperaturii globale.
 • Cresterea temperaturii globale – la nivel mondial se observa o crestere semnificativa a temperaturii globale in ultimii ani. O amenintare majora o reprezinta topirea ghetarilor de la cei doi poli, ceea ce duce la cresterea nivelului marilor si oceanelor, dezechilibre in temperatura curentilor maritimi si la efecte catastrofale asupra florei si faunei arctice.  Incalzirea globala nu are efecte imediate, insa pe termen lung provoaca schimbari climaterice catastrofale, schimbari pe care le vedeti si voi si care se manifesta prin furtuni violente, grindina, canicula si schimbari bruste de temperature de la o zi la alta, fenomene care in trecut erau mult mai rare.
 • Cresterea cantitatii de polen din aer – un efect al poluarii mediului pe care multi dintre noi nu-l cunoastem. La fel ca si oamenii, plantele sunt implicit afectate, astfel se creeaza dezechilibre din cauza emisiilor de dioxid de carbon care induc plantelor producerea unei cantitati mai mari decat cea normal; acest lucru conduce la alergii din ce in ce mai severe iar cei care sufera de astfel de afectiuni constata ca se simt din ce in ce mai rau.

Toate aceste efecte ale poluarii mediului sunt aspecte extreme de grave pentru planeta si intreg mediul inconjurator. Realitatea este sumbra iar pana la o constientizare deplina a situatiei, efectele se agraveaza. Exista insa masuri de protectie a mediului menite sa asigure o dezvoltare durabila pentru generatiile viitoare, cu conditia sa fie aplicate...

Masuri de protectie a mediului – aplicabile?

 • Diminuarea poluarii prin emisiile de monoxid de carbon – poate fi obtinuta prin verificarea periodica a starii automobilelor, achizitionarea vehiculelor electrice sau hibride in locul celor clasice, cu motoare cu ardere interna, sau, o masura ce este la indemana oricui - utilizarea mijloacelor de transport in comun.
 • Inlocuirea centralelor pe baza de carbune – o masura care deja se aplica in intreaga lume; in locul vechilor centrale avem acum centrale eoliene, solare sau statii de cogenerare pe baza de deseuri. Exista de asemenea si o dezbatere aprinsa in legatura cu utilizarea sau nu a centralelor nucleare din cauza potentialelor pericole pe care le prezinta – sa nu uitam accidentele recente precum explozii, scurgeri radioactive sau alte asemenea situatii care au contaminat areale intregi pe perioade de cel putin zeci de ani.
 • Utilizarea energiei solare este o solutie excelenta – acum, cand radiatiile solare se afla intr-un varf de maxima intensitate, putem stoca puterea lor prin panouri solare, utilizand apoi energia sotcata atat pentru uzul casnic cat si pentru uzul public.
 • Utilizarea energiei eoliene - un alt mod de a folosi energia alternativa. Construirea de turbine eoliene care sa stocheze energia eoliana si pe care sa o transforme in energie electrica reprezinta o alternativa la clasicele centrale pe baza de carbune. In Romania a existat o perioada in care foarte multi antreprenori au inceput construirea unor parcuri eoliene insa sistarea mecanismului de acordare a certificatelor verzi si problemele inerente care apar atunci cand doresti racordarea unui parc eolian la sistemul national de distributie au descurajat continuarea acestui gen de initiative.

Aceste masuri de protectie a mediului sunt doar cateva dintre solutiile pe care trebuie sa le implementam urgent; mai mult decat atat cu cat constientizam mai repede si incepem cu pasi mici sa fim responsabili cu mediul inconjurator cu atat efectele nocive se vor diminua. Traind responsabil nu facem decat sa asiguram un viitor durabil generatiilor viitoare!

Stiti ce obligatii au agentii economici conform legislatiei privind poluarea mediului?

Poluarea mediului este reglementata de un pachet legislativ ce impune o serie de monitorizari privind impactul pe care il are activitatea desfasurata de companii si agentii economici asupra mediului inconjurator; astfel, Legea 101/2011 pentru prevenirea si sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului, republicata in 2014, stabileste masuri de natura penala menite a asigura o protectie eficienta a mediului inconjurator si prevenirea poluarii. Cititi mai multe in rubrica noastra de legislatie de mediu pe care o updatam constant!

In plus, pentru cei interesati, am publicat intr-un articol precedent obligatiile agentilor economici privind protectia mediului, acolo unde am prezentat o serie de acte normative si sanctiuni aplicabile celor care nu respecta legislatia privind prevenirea poluarii mediului.

Reluam, pentru exemplificare, doar o parte din sanctiunile prevazute de catre legiuitor in sarcina celor care nu respecta legislatia privind poluarea mediului:

 • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, lipsa evidentei stricte a substantelor si preparatelor periculoase precum si lipsa de a furniza informatiile si datele cerute de autoritatea competenta pentru protectia mediului;
 • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, lipsa evidentei rezultatelor si raportarea autoritatii competente pentru protectia mediului a rezultatelor automonitorizarii emisiilor poluante, conform prevederilor actelor de reglementare;
 • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei lipsa evidentei deseurilor generate;
 • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice lipsa evidentei si a raportarii uleiurilor proaspete consumate, precum si a uleiurilor uzate generate/colectate/valorificate/eliminate.

Va doriti ca firma pe care o reprezentati sa respecte legislatia de mediu? 

Apelati ACUM la specialistii Green Enviro Solutions si alegeti sa respectati legislatia privind prevenirea poluarii!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *