Poluarea aerului

Poluarea aerului – ce este si ce sanctiuni risca agentii economici care polueaza

Ce este poluarea aerului?  

Observam tot mai des utilizandu-se termenul de poluare in diferite contexte si citim tot mai des in mass-media despre diversele tipuri de poluare si efectele pe care acest fenomen le are asupra mediului inconjurator precum si asupra sanatatii noastre – cunoastem insa cu totii cu adevarat ce efecte catastrofale are poluarea aerului si ce masuri de prevenire putem lua pentru a o limita?

Poluarea aerului este una dintre formele de poluare cu efecte majore, dezastruoase, asupra mediului inconjurator. Din punct de vedere tehnic, orice modificare fizica, biologica sau chimica in atmosfera poate fi denumita poluare a aerului si apare atunci cand orice gaz nociv, praf sau fum, intra in atmosfera si afecteaza plantele, animalele precum si fiintele umane.

Implicit, poluarea aerului presupune poluarea atmosferei si astfel orice gaz sau substanta care patrund in atmosfera pot crea dezechilibre nedorite pe termen mediu si lung. De aceea, subtierea stratului de ozon din atmosfera (cel care ne protejeaza de efectele negative ale radiatiilor ultraviolete) din cauza poluarii aerului reprezinta o amenintare majora pentru existenta ecosistemelor de pe planeta si provocarea suprema pe care omenirea trebuie sa o depaseasca in ciuda diferendelor politice de pe scena internationala.

Tipuri de poluanti ai aerului

Pentru a putea intelege mai bine cauzele poluarii aerului trebuie sa stim ca poluantii care intra in atmosfera pot fi impartiti in poluanti primari si poluanti secundari. Astfel, poluantii primari sunt rezultatul direct al unui proces industrial (asa cum este dioxidul de sulf emis de fabrici, de exemplu) in timp ce poluantii secundari sunt cauzati de reactiile poluantilor primari.

Cauzele poluarii aerului   

Printre cauzele poluarii aerului se numara o serie de activitati precum:

 • Arderea combustibililor fosili – dioxidul de sulf emis in urma arderii combustibililor fosili (cum ar fi carbunele sau petrolul) reprezinta una dintre principalele cauze ale poluarii aerului; totodata, autoturismele cu motoare cu ardere interna, cele pe care le utilizam zi de zi, reprezinta surse poluante majore cu efecte nocive asupra calitatii aerului pentru ca elibereaza in atmosfera zilnic zeci de mii de tone de gaze nocive;
 • Activitatile agricole – amoniacul, de exemplu, este un produs des utilizat in activitati specifice sectorului agricol, in acelasi timp fiind unul dintre cele mai periculoase gaze prezente in atmosfera. Mai mult, utilizarea pe scara larga a insecticidelor si pesticidelor contribuie la poluarea mediului inconjurator, inclusiv a atmosferei.
 • Activitatile miniere – Mineritul este un domeniu in care se folosesc echipamente de mari dimensiuni. In timpul procesului, praful si substantele chimice sunt eliberate cauzand o poluare masiva a aerului. Acesta este unul dintre motivele pentru care aceasta activitate este responsabila pentru deteriorarea sanatatii lucratorilor si a locuitorilor din apropierea exploatatiilor miniere.
 • Activitatile casnice: produsele de curatare de uz caznic sau produsele de vopsire emit substante toxice in aer ce produc poluarea mediului inconjurator. Ati observat ca atunci cand zugraviti in interior, chiar si cu geamurile deschise, aerul devine irespirabil? Desi pare o poluare minora, zilnic se produc mii de astfel de “poluari minore” ale aerului, insa privind in ansamblu vom constata ca toate contribuie la deteriorarea constanta si aproape ireversibila (in absenta unor masuri adecvate) a calitatii aerului pe care cu totii il respiram.                                                                                        

Efectele poluarii aerului  

Intre efectele poluarii aerului enumeram pe cele mai grave:

 • Probleme respiratorii si cardio-respiratorii - efectele poluarii aerului asupra sanatatii noastre sunt alarmante. Ele cauzeaza afectiuni respiratorii si cardiace, acestea fiind cel mai des intalnite afectiuni medicale in aceste cazuri. Studiile au demonstrat ca locuitorii din zone cu cantitati mari de poluanti atmosferici in compozitia aerului sunt predispusi la afectiuni precum pneumonie sau astm, pe langa multe altele.
 • Incalzirea globala - temperaturile ridicate la nivel mondial, cresterea nivelului marii si topirea ghetarilor sunt semnale alarmante care ne transmit ca, daca nu se iau masuri urgente de oprire a poluarii aerului, mediul inconjurator va suferi ireversibil. Din pacate, liderii planetei par sa nu se inteleaga si sa nu ajunga la un consens atunci cand este vorba de limitarea sau impiedicarea ireversibilului…
 • Ploile acide – gazele care patrund in atmosfera, precum oxizii de azot si oxizii de sulf, se amesteca in atmosfera cu picaturile de apa, rezultand ploile acide, cu efecte daunatoare asupra solului si plantelor.
 • Eutrofizarea apei - eutrofizarea se produce atunci cand o cantitate mare de azot se depune pe suprafata marilor favorizand cresterea unor alge ce afecteaza in mod negativ flora si fauna subacvatica. Algele verzi care sunt prezente pe lacuri si iazuri apar din cauza prezentei azotului in aer, peste o anumita cantitate limita.
 • Efectul poluarii aerului asupra animalelor salbatice – la fel ca si oamenii, animalele se confrunta cu efectele devastatoare ale poluarii atmosferei. Substantele chimice prezente in aer pot determina speciile salbatice de animale sa-si schimbe habitatul, pot cauza imbolnaviri in randul animalelor si chiar determina moartea lor in anumite circumstante.
 • Subtierea stratului de ozon - ozonul exista in stratosfera Pamantului si protejeaza planeta de razele ultraviolete (UV) daunatoare. Prezența clorofluorocarburilor si hidroclorofluorocarburilor in atmosfera cauzeaza o subtiere accentuata a stratului de ozon. Pe masura ce stratul de ozon se subtiaza apar dezechilibre majore  in urma patrunderii unei cantitati mult mai mari de raze UV in atmosfera, cu efecte dintre cele mai grave asupra sanatatii umane, chiar si pe termen scurt.

Masuri de prevenire si reducere a poluarii aerului

Cu totii avem obligatia sa contribuim la protejarea mediului inconjurator si de a asigura, pentru noi si pentru generatiile care vin, o calitate a aerului mai buna. Iata care sunt cateva din masurile care previn poluarea aerului:

 • Folosirea mijloacelor de transport in comun - folosirea mijloacelor de transport in comun reduce considerabil poluarea aerului si decongestioneaza in acelasi timp traficul; faceti un exercitiu de imaginatie – urcati cei 60 de ocupanti ai unui troleibuz sau autobuz in 60 de autoturisme. Deja veti avea o sosea plina pe o lungime de cel putin 200 m (comparativ cu cei maxim 7 metri ai unui troleibuz), un trafic aglomerat si un aer irespirabil in imediata apropiere a “alaiului motorizat”. Incercati asadar, din cand in cand, sa folositi si troleibuzul sau metroul – veti sti ca in ziua respectiva ati facut un pic mai mult pentru a proteja mediul inconjurator!
 • Economisirea energiei – opriti luminile si orice aparat consumator de energie atunci cand plecati de acasa sau cand nu il mai folositi. Energia electrica pare o sursa “verde” sau nepoluanta atunci cand o comparam cu benzina, de exemplu, daca vorbim de combustibili pentru autoturisme, insa uitam ca si aceasta este produsa in urma unor procese care genereaza poluare, asa cum se intampla in timpul procesului de ardere a hidrocarburilor pentru obtinerea energiei electrice.
 • Refolosirea si reciclarea materialelor – refolosind obiectele sau recicland, economisiti indirect si resursele necesare producerii lor dar in acelasi timp contribuiti si la o calitate mai buna a aerului prin eliminarea tuturor gazelor cu efect nociv care s-ar fi produs in urma proceselor tehnologice de fabricatie.
 • Utilizarea energiei verzi – energia solara, eoliana si geotermala contribuie la reducerea poluarii aerului; eliminarea pe cat posibil a arderilor de combustibili fosili pentru producerea energiei termice sau electrice duce indirect la diminuarea gazelor care rezulta in urma arderilor, contribuind astfel la pastrarea unui aer mai putin poluat.
 • Modernizarea instalatiilor sau inchiderea celor neperformante
 • Utilizarea celor mai bune practici si tehnici disponibile in fiecare industrie

Desigur, fiecare, in casa lui sau la locul de munca, pe strada sau oriunde ar fi, poate contribui cu cate putin la cresterea calitatii aerului pe care cu totii il respiram – adunate insa, toate aceste mici eforturi, pot genera modificari majore in ceea ce priveste prevenirea poluarii aerului.

Ce sanctiuni risca agentii economici care nu respecta legislatia privind prevenirea poluarii aerului?

Legislatia din Romania stipuleaza obligatii precise in sarcina agentilor economici prin Legea 104/15.06.2011, lege ce are ca scop protejarea sanatatii umane si a mediului inconjurator prin luarea unor masuri obligatorii destinate mentinerii calitatii aerului.

 

Art. 79 din Legea 104/2011 stabileste sanctiuni in sarcina persoanelor juridice in caz de nerespectare a prevederilor legii privind calitatea aerului mediului inconjurator. Enumeram in continuare doar cateva:

 Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane juridice, nerespectarea urmatoarelor obligatii:

 • obligatiile ce revin titularilor de activitati care detin surse fixe de poluare atmosferica de a participa la elaborarea programelor de reducere a emisiilor, a planurilor de calitate a aerului si a planurilor de actiune pe termen scurt;
 • obligatiile ce revin titularilor de activitati care detin surse fixe de poluare atmosferica, conform prevederilor cuprinse in programele de reducere a emisiilor, in planurile de mentinere a calitatii aerului, in planurile de calitate a aerului si in planurile de actiune pe termen scurt;
 • obligatiile ce revin titularilor de activitati la declansarea de catre autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului a planului de actiune pe termen scurt, de a lua masuri urgente si eficiente de reducere a emisiilor de poluanti in aer, astfel incat concentratia acestora in aerul inconjurator sa fie redusa pana la atingerea nivelului valorii-limita, inclusiv prin oprirea temporara a activitatii, daca este cazul.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoane juridice, nerespectarea urmatoarelor obligatii:

 • obligatia utilizatorilor de surse mobile de a asigura incadrarea in limitele de emisie stabilite pentru fiecare tip specific de sursa, precum si de a le supune inspectiilor tehnice, conform prevederilor legislatiei in vigoare. Aceasta prevedere nu este aplicabila utilizatorilor de autovehicule rutiere pentru care se aplica legislatia in vigoare privind circulatia pe drumurile publice;
 • obligatia de a se supune tuturor procedurilor si cerintelor legale care conduc la prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra aerului inconjurator si a mediului ca intreg;
 • obligatia de transformare a surselor difuze in surse de emisii dirijate, in cazul in care este posibil din punct de vedere tehnic si economic.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane juridice, nerespectarea urmatoarelor obligatii:

 • obligatia titularului de activitate de a furniza autoritatilor competente informatiile solicitate pentru elaborarea inventarelor de emisii de poluanti atmosferici;
 • obligatia titularului de activitate de a informa autoritatile competente in cazul depasirii valorilor-limita de emisie, impuse prin actele de reglementare.

Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, nerespectarea urmatoarelor obligatii:

 • prevederile referitoare la protectia atmosferei din acordul si/sau autorizatia de mediu/autorizatia integrata de mediu/avizul de mediu
 • obligatiile titularilor de activitate care detin surse fixe de poluare atmosferica de a se supune controlului autoritatilor competente, conform legislatiei in vigoare;
 • obligatiile titularilor de activitate de a anunta, de indata, autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului despre producerea unor avarii, accidente, incidente, opriri/porniri accidentale.

Va doriti ca firma pe care o reprezentati sa respecte legislatia privind prevenirea poluarii aerului? Va doriti un partener care sa asigure consultanta de mediu si sa preia responsabilitatile ce va revin conform legislatiei de mediu in vigoare?

Apelati ACUM la specialistii Green Enviro Solutions si alegeti sa respectati legislatia privind prevenirea poluarii aerului!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *