Protejarea mediului

Protectia mediului si obligatiile agentilor economici

Care sunt obligatiile agentilor economici in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator?

Protectia mediului inconjurator, care include si gestionarea deseurilor, este un subiect din ce in ce mai actual atat datorita cresterii gradului de constientizare si spirit civic al populatiei fata de protejarea mediului dar si din cauza inaspririi legislatiei specifice si inmultirii controalelor din partea autoritatilor competente in asigurarea respectarii acesteia.

Obligativitatea agentilor economici privind protejarea mediului este reglementata de un pachet legislativ ce impune o serie de monitorizari privind impactul pe care il are activitatea desfasurata de companii asupra mediului inconjurator; astfel, Legea 211/2011 si HG 856/2002 privind gestionarea deseurilor, Ordinul de ministru Nr. 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje, OUG 195/2005 privind protectia mediului, etc, obliga agentii economici sa intocmeasca si sa raporteze lunar/anual, in functie de caz, catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) sau Agentiile Judetene de Mediu, o serie de situatii privind managementul deseurilor, gestionarea ambalajelor, gestionarea uleiurilor minerale uzate, gestionarea substantelor periculoase, etc.

Lipsa intocmirii acestor raportari in termenele stabilite in legislatie catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului sau Agentiile Judetene pentru Protectia Mediului, dupa caz, conduce la o serie de sanctiuni financiare si in unele cazuri chiar la suspendarea activitatii agentului economic pentru nerespectarea normelor privind protectia mediului.

Vreti sa stiti in concret ce riscati? Cititi in continuare…

Ce sanctiuni risca agentii economici care nu respecta legislatia pentru protectia mediului?

 Sa enumeram doar cateva dintre sanctiunile care se stabilesc cel mai des de catre organele de control...   

  • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, lipsa evidentei stricte a substantelor si preparatelor periculoase precum si lipsa de a furniza informatiile si datele cerute de autoritatea competenta pentru protectia mediului;
  • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, lipsa evidentei rezultatelor si raportarea autoritatii competente pentru protectia mediului a rezultatelor automonitorizarii emisiilor poluante, conform prevederilor actelor de reglementare;
  • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei lipsa evidentei deseurilor generate;
  • Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice lipsa evidentei si a raportarii uleiurilor proaspete consumate, precum si a uleiurilor uzate generate/colectate/valorificate/eliminate.

Vi se pare ridicat cuantumul lor? Si acestea sunt, asa cum spuneam, doar o parte din amenzile pe care legea protectiei mediului le stabileste…

Cine are obligativitatea sa efectueze aceste raportari conform legislatiei pentru protectia mediului?

Toti agentii economici, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea, cu sau fara aviz/autorizatie de mediu au obligatia sa raporteze catre Agentia pentru Protectia Mediului cel putin evidenta gestiunii deseurilor!

Cei mai multi agenti economici fac greseala sa creada ca ei nu genereaza deseuri, sau daca genereaza cred ca este suficient sa le puna pe toate laolalta si sa le predea salubristului, incadrandu-le ca si “gunoi”, insa legislatia prevede contrariul. De exemplu, simplul fapt ca arunci la gunoi o hartie A4 catalogheaza agentul economic ca fiind generator de deseuri. Legislatia spune ca orice birou este generator de deseuri si nu numai menajer ci si de carton, hartie, PET-uri, doze de aluminiu, becuri uzate, baterii portabile uzate, tonnere, deseuri interzise a fi amestecate in deseul menajer. Aceste aspecte sunt reglementate in legislatia de mediu insa aplicarea lor trebuie facuta de catre un specialist.

O alta problema cu care se confrunta agentii economici este interpretarea cuvantului “deseuri”, cu un alt sens in lege decat in vorbirea curenta. De exemplu agentii economici intrebati daca angajatii mananca in spatiile de birouri, in cazul unui raspuns pozitiv sunt incadrati la categoria generator de deseuri menajere si trec automat pe lista celor care nu respecta legislatia privind protectia mediului daca nu au luat masurile legale, cum ar fi desemnarea unui responsabil de mediu, stabilirea concreta a sarcinilor acestuia, efectuarea raportarilor periodice catre autoritati, etc.

In fapt, judecand dupa lege, orice activitate umana este generatoare de deseuri si fiecare din noi avem responsabilitatea sa respectam legislatia si sa luam masurile de protejare a mediului necesare pentru binele nostru si al generatiilor urmatoare, insa modul in care legislatia trebuie respectata este adesea supusa interpretarilor.

Tendinta este ca normele si legile privind protectia mediului sa devina din ce in ce mai elaborate; deja exista prevederi ca in cadrul fiecarei companii sa existe un responsabil de mediu, dar noi va sfatuim sa apelati la firme de consultanta de mediu, asa cum este Green Enviro Solutions, care preiau intreaga responsabilitate privind respectarea de catre compania dvs. a dispozitiilor legale in materie si va si reprezinta in cazul unor controale din partea autoritatilor cu atributii in acest domeniu.

Despre activitatile responsabilului de mediu am vorbit intr-un articol precedent pe care va invitam sa il cititi in linkul indicat.

Contributia agentilor economici la fondul de mediu - obligatorie?

Aceasta este una dintre cele mai intalnite intrebari ale reprezentantilor agentilor economici...

Agentii economici care introduc pe piata produse ambalate care genereaza deseuri au obligativitatea sa plateasca contributii pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare, conform legislatiei privind protectia mediului.  Aceste contributii se platesc in urma depunerii unor declaratii lunare pe proprie raspundere, in cazul neindeplinirii obiectivelor de valorificare stabilite in lege.

In plus, cadrul legislativ privind categorisirea si contributiile agentilor economici sunt strict reglementate. Astfel, OUG 196/2005 privind fondul de mediu, cu completarile si modificarile ulterioare, stabileste o contributie de 2 lei/kg agentilor economici care introduc pe piata bunuri ambalate, cei ce distribuie pentru prima data pe piata ambalaje de desfacere, cei care inchiriaza sub orice forma cu titlu profesional ambalaje precum si cei ce incinereaza in instalatii specializate cu recuperare de energie sau de valorificare prin reciclare in cazul neindeplinirii obiectivelor de valorificare.

Directiva Europeana privind ambalajele si deseurile de ambalaje este transpusa in legislatia romaneasca prin Legea 249/2015 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor ambalate. Conform legii mai sus mentionate, operatorii economici au obligatia de valorificare a deseurilor de ambalaje in mod individual sau prin operatori economici autorizati (OTR – organizatii de transfer de responsabilitate) care preiau responsabilitatea realizarii indeplinirii obiectivelor de valorificare.

Adaugam aici faptul ca aceasta contributie pentru deseuri de ambalaje nu este sigulara, numeroase alte contributii fiind specificate in OUG 196/2005 si trebuie a fi cunoscute de catre agentii economici responsabili. Pentru ultimele noutati legislative in materie de protectia mediului si deblocarea pietei de ambalaje, acceseaza si articolul aferent din linkul anterior.

Concluzionand, ne vine in minte principiul fundamental al dreptului mediului: “poluatorul plateste” – daca poluezi si nu ai luat masuri corespunzatoare pentru protectia mediului, platesti...

Doresti o companie specializata in domeniul consultantei privind protectia mediului?

Esti agent economic si iti doresti sa cunosti obligatiile tale conform legislatiei privind protectia mediului fara a mai studia pagini intregi de legi si hotarari de guvern? Nimic mai simplu – apeleaza la serviciile Green Enviro Solutions, firma de consultanta de mediu care te ajuta sa te conformezi cu prevederile legislative in domeniu si sa eviti posibilele sanctiuni in cazul neconformarii!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *