Responsabil-de-mediu

Responsabil de mediu

Protectia mediului a devenit un subiect mai mult decat actual – practic este o necesitate a prezentului pentru generatiile viitoare. Responsabilul de mediu din cadrul unei firme trebuie sa cunoasca in primul rand foarte bine legislatia de mediu in vigoare, trebuie sa aiba studii si sa absolve diverse cursuri de specializare/perfectionare din domeniul protectiei mediului.

Societatile a caror activitate are un impact asupra mediului (si aici, asa cum v-am explicat intr-un alt material privind obligatiile agentilor economici si protectia mediului, intra orice societate comerciala din Romania) trebuie sa aiba un responsabil de mediu in cadrul firmei. Sectoarele de activitate ale acestor companii pot fi din domenii precum industrie, agricultura, comert si servicii.

Responsabilul de mediu trebuie sa monitorizeze factorii de mediu: apa, aer, sol, subsol, sanatatea oamenilor, zgomot si vibratii, precum si substantele chimice periculoase/nepericuloase. De asemenea, trebuie sa tina evidenta deseurilor generate de catre activitatea respectivei societati si sa intocmeasca la timp si intocmai raportarile de mediu solicitate de catre autoritatile statului.

Iti doresti un responsabil de mediu cu experienta si care sa te scape de grija constatarilor din timpul controalelor Garzii de Mediu?

Pentru societatea dvs. responsabilul de mediu din cadrul GREEN ENVIRO SOLUTIONS va desfasura urmatoarele activitati: 

identifica si evalueaza aspectele de mediu;

indeplineste obligatiile legale privind gestiunea deseurilor, in conformitate cu Legea 211/2011 privind regimul deseurilor si asigurarea evidentei gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase in conformitate cu HG 856/2002;

◾in situatia unor activitati de modernizare/extindere intocmeste documentatia tehnica pentru obtinerea/revizuirea  Avizului/Autorizatiei de mediu – dupa caz;

intocmeste Raportul anual de mediu solicitat prin Autorizatia integrata/autorizatia de mediu;

evalueaza rapoarte de incercare/buletine de analiza pentru apa, aer, sol, zgomot si vibratii;

transmite catre autoritatile publice din domeniul protectiei mediului (Agentia pentru protectia mediului, Primaria Bucuresti, Garda de mediu) rapoartele specifice solicitate de catre reprezentantii acestora ori de catre de lege;

transmite catre Administratia Fondului pentru Mediu declaratiile lunare si anuale – dupa caz;

coordoneaza activitatile si proiectele care au legatura cu protectia mediului;

instruieste angajatii in domeniul protectiei mediului, inclusiv din domeniul gestiunii deseurilor

evalueaza impactul de mediu generat de catre o activitate si actionarea in vederea reducerii si chiar a eliminarii acestuia;

realizeaza si urmareste modul de indeplinire a planurilor in vederea reducerii poluarii si implementarea unor sisteme de management de mediu;

transmite si interpreteaza noutatilor legislative din domeniul protectiei mediului

Stim, sunt sarcini multiple, dar, in lipsa unui responsabil de mediu bun, orice control de la Garda de Mediu se poate finaliza cu sanctiuni contraventionale de zeci de mii de lei.

Cauti un responsabil de mediu pentru firma ta? Green Enviro Solutions este raspunsul!

24 Comentarii

 • Andreea Denes

  Buna ziua!

  Am si eu 2 intrebari legate de colectarea selectiva a deseurilor:
  1. Daca sunt PFA cu profesie liberala, nu detin Certificat de inregistrare la Registrul Comertului (pentru ca legea ne scuteste de aceasta obligatie), trebuie sa indeplinesc toate cele 4 puncte prevazute in lege, in special, obligatia de a desemna o persoana specializata in gestionarea deseurilor sau sunt scutita de aceasta obligatie? Conform domnilor de la Primarie, o data sunt, alta data nu.
  2. Daca am contract cu o firma de colectare selectiva a deseurilor si reprezentantii acesteia, la ridicarea deseurilor, nu dau bon pe motiv ca am prea putin deseu si, tot din acest motiv, refuza sa vina sa ridice, iar eu stau cu sacii cu deseuri in birou, in ciuda contractului detinut, cum explic acest lucru, in cazul unui control?
  Multumesc!

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua!

   Legea 211/2011 mentioneaza astfel: Detinatorii/Producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane.
   In acest caz se poate face un act aditional la acel contract sau se poate face alt contract cu o alta firma pentru ridicarea la cerere a deseurilor. In acest caz se va putea emite formular de incarcare/descarcare deseuri.

 • Flori

  Buna ziua,
  Pentru transportul deșeurilor proprii nepericuloase, puteți solicita Acord de transport deșeuri nepericuloase din activitate proprie de la Primaria Municipiului Buc (daca sunteti din Buc).

 • Ino

  Salutare,
  Stie cineva daca aceasta activitate a unui angajat ca responsabil de mediu poate fi externalizata catre o firma? Desigur in baza unui contract de prestare servicii.

  Multumesc.

  • Alexandra

   Salut,

   Da, aceste servicii se pot externaliza pe baza unui contract de prestari servicii.
   Atentie insa ca firma catre care externalizazi sa aiba autorizatiile necesare.

   Spor la treaba

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,
   Desigur,legea da aceasta posibilitate in mod explicit. Asa cum spunea si Alexandra, trebuie insa
   sa va asigurati ca angajatii firmei respective au cursuri/studii de specialitate. Cu incredere, puteti apela chiar la noi.
   O zi buna!

 • Alex

  Salut , vreau sa mi deschid un pfa pe mediu si as dorii mai multe detalii despre declaratii la Fondul de mediu si autorizatie de mediu . daca ne putem auzi sau vb prin email .0748764926

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,
   Ne puteti scrie mai multe la adresa [email protected]. Domeniul este destul de complex si am dori sa intelegem mai multe pentru a vedea daca si cum va putem ajuta.
   Multumim!

 • Irina

  Salut,

  Daca o companie nu si-a indeplinit obiectivele de mediu dar a platiti pentru diferenta 2 lei/kg pentru anul respectiv, este pasibila de amenda pentru neindeplinirea obiectivelor?
  Este obligata sa incheie contract de transfer de responsabilitate chiar daca a platit taxa la fondul de mediu?

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,

   Lege ambalajelor si deseurilor de ambalaje si legislatia specifica a obligatiilor la fondul pentru mediu stabilesc obiectivele de valorificare a deseurilor de ambalaje. Acest lucru se poate face fie individual, fie prin transferul acestei responsabilitati catre un operator economic licentiat pentru aceasta activitate.
   In cazul in care obiectivele stabilite in legislatie nu sunt atinse de catre operatorul economic responsabil si/sau de catre operatorul economic licentiat pentru preluarea de responsabilitate, partial sau total, atunci se plateste 2 lei/kg pentru diferenta de cantitate stabilita ca obiectiv si cantitatea efectiv reciclata si valorificata.
   Spre exemplu:
   Daca puneti pe piata in tot anul 2017 100 kg de deseuri de carton, aveti obligatia ca intr-un an sa reciclati si valorificati 60%, adica 60 de kg. Daca nu faceti nimic pentru reciclarea si valorificarea a 60 de kg, in ianuarie 2018 platiti catre Administratia Fondului pentru Mediu 120 lei. Daca, insa, reciclati si valorificati (cu documente justificative specifice, desigur) 30 de kg (adica 30%), platiti la final de an pentru 30 % (diferenta intre obiectivul de 60% si realizat 30%), adica 30 kg* 2 lei/kg=60 de lei.
   O zi buna!

 • Irina

  si inca o nelamurire…
  Stie cineva daca o firma care are autorizatie de transport marfuri nepericuloase, poate efectua transportul deseurilor nepericuloase proprii ? trebuie inclusa in CAEN aceasta activitate?
  Dar auto care au sub 3.5 tone si nu ii se elibereaza autorizatie de transport marfuri nepericuloase, poate fi transportate propriile deseuri nepericuloase cu acest auto?

  Mentionez ca nu am gasit specificatiile necesare in legislatia de mediu, poate cineva este mai informat. Multumesc anticipat.

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,
   Exista obligatia de a avea cod CAEN si autorizatie de mediu pentru colectorii de deseuri, insa pentru transportul deseurilor nepericuloase proprii nu este necesar. Insa, legislatia de profil mentioneaza de inscrierea intr-un registru tinut de Agentia Nationala de Protectia Mediului. Obligatia in acest registru revine:
   a) operatorii economici care transportă deşeuri nepericuloase în sistem profesional;
   b) comercianţii care nu intră fizic în posesia deşeurilor sau brokerii;
   c) operatorii economici care fac obiectul derogărilor de la cerinţele de autorizare potrivit prevederilor art. 34. (adica cei ce desfasoara urmatoarele operatiuni: elimina propriile deseuri nepericuloase de la locul de productie si/sau valorifica deseuri)

   O zi buna!

 • Ruxandra Portarescu

  Salut
  Si eu lucrez pe evidenta deseurilor, declaratii la Fondul de Mediu si autorizatie de mediu. Imi place sa vorbesc despre aceste domenii.
  Este ceva anume care te intereseaza referitor la declaratii la Fondul de Mediu?
  O zi frumoasa!

 • Maria

  Buna tuturor,
  in prezent ocup functia de responsabil de mediu al unei multinationale din Romania.Sunt calificata in domeniu dar recent mi-am inceput experienta in campul muncii. Mi-ar placea sa intalnesc persoane care ocupa aceeasi functie pentru a ne consulta in scopul eficientizarii procesului de gestiune a problemelor de mediu.
  In prezent ma intereseaza aspecte ce tin de declaratiile AFM si indeplinirea obligatiilor de reciclare si valorificare a deseurilor.
  Toate cele bune, Maria

 • Solomir

  Cred ca mai exista niste cerinte in plus pentru responsabil, in afara de cursul autorizat. Dv. organizati cursuri de autorizare pentru responsabili?

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,
   Nu sunt alte cerinte, legea prevede “instruire in domeniu… ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”. Noi nu organizam astfel de cursuri daca asta ne intrebati…
   O zi buna!

 • Ramona

  Statul are pretentii din ce in ce mai mari. Maine poimaine va trebui sa angajam un ornitolog care sa ateste ca firma nu afecteaza migratia pasarilor si deci si mediu. Responsabil…

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,
   Este mentionat in articol ca resposabilul de mediu “trebuie sa aiba studii si sa absolve diverse cursuri de specializare/perfectionare din domeniul protectiei mediului”.
   O zi buna!

 • Nici Bolcas

  Ce nu se spune in acest articol este ca responsabilul de mediu trebuie sa aiba absolvite niste cursuri de specialitate, atestate de Agentia de Mediu. Nu oricine poate fi RM.

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,
   Este mentionat in articol ca resposabilul de mediu “trebuie sa aiba studii si sa absolve diverse cursuri de specializare/perfectionare din domeniul protectiei mediului”.
   O zi buna!

 • Mircea Marian

  Eu am inteles ca toate firmele trebuie sa aiba un responsabil mediu, nu numai cele care au impact asupra mediului.

  • R. mediu

   Responsabil cu „numele” sau cu „functia”? Mai nou se practica organigrama cu „angajatul bun la toate”. Deci ar trebui lamurit aspectul acesta, la fel cum e si pe SSM.

   • Green Enviro Solutions

    Buna ziua,
    Nu este prevazut exact ce presupune acesta “desemnare”, insa, cutumiar, fie se incheie un contract cu o firma ai carei angajati au cursuri de specialitate si care are in obiectul contractului obligatii in aceast sens, fie se numeste, prin decizie scrisa, un angajat din randul propriilor angajati. Decizia va fi semnata de administratorul firmei sau un imputernicit cu drept de semnatura. Desigur, acest angajat trebuie sa fie si instruit in domeniu si sa existe si o anexa la fisa de post cu responsabilitatile pe aceasta zona.

    O zi buna!

  • Green Enviro Solutions

   Buna ziua,
   Ati inteles corect. Orice firma trebuie sa aiba un responsabil care sa se asigure de respectarea prevederilor din Legea privind regimul deseurilor, 211/2011. Mai exact, in respectiva Lege se mentioneaza :
   “ (3) Deţinătorii/Producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţii, precum şi operatorii economici prevăzuţi la alin. (2) au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege sau să delege această obligaţie unei terţe persoane.
   (4) Persoanele desemnate, prevăzute la alin. (3), trebuie să fie instruite în domeniul gestiunii deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unorcursuri de specialitate. “
   Prin urmare,pentru gestionarea deseurilor si asigurarea repectarii acestei legislatii este obligatoriu sa ai o persoana desemnata din randul propriilor angajati sau sa se delege unui tert(o firma specializata) aceasta obligatie.

   O zi buna!

 • Scrie un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *