Risipa alimentara si managementul deseurilor

Risipa alimentara si managementul deseurilor

 

Risipa alimentara? Un fenomen din ce in ce mai raspandit in ultima perioada desi a trecut ceva timp de la perioada in care alimentele se gaseau greu iar fiecare cetatean stia ca trebuie sa iti faci proviziipentru zile negre… In zilele noastre lucrurile ar trebui sa stea altfel, produse gasim pe toate drumurile, la orice ora, insa societatea inca este obisnuita sa stocheze hrana sau sa cumpere mult mai mult decat necesarul  spre bucuria lanturilor de supermarket sau hypermarket.
Risipa alimentara este un fenomen ce are un impact deosebit de important atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere al mediului inconjurator.

Risipa alimentara la nivel european

Uniunea Europeana incearca sa reduca risipa alimentara prin programe de constientizare a populatiei si cu scopul de a reduce semnificativ deseurile provenite din segmentul de retail, sector care genereaza cea mai mare cantitate de deseuri cat si la consumatorul final.
Cu siguranta si voua vi s-a intamplat sa aruncati mancare din cauza faptului ca expirase in firgider sau in locurile de depozitare… V-ati gandit vreodata sa identificati cauzele risipei alimentare si sa luati masuri?

In cele mai multe cazuri risipa alimentara se datoreaza mai multor factori, insa cei mai importanti sunt:

  • lipsa timpului – societatea este din ce mai ocupata, de cele mai multe ori preferand efectiv sa mearga mai rar la cumparaturi si sa stocheze hrana;
  • varietatea de produse de pe piata – traim intr-o societate in care imaginea produsului vinde iar pe fondul curiozitatii preferam sa cumparam acelasi produs de la marci diferite numai sub pretextul de a-l incerca;
  • oferte promotionale – intalnim din ce in ce mai des asa numitele produse promotionale, destul de tentante cei drept, de tipul celor 2×1 care ne indeamna sa cumparam un numar mai mare de produse.

Implicatiile risipei alimentare sunt multiple, atat din punct de vedere financiar cat si ca impact asupra mediului inconjurator; multe dintre aceste deseuri ajung la groapa de gunoi, acolo unde urmeaza sa fie incinerate sau dezintegrate, daca intr-adevar acolo se face un management al deseurilor corespunzator. Daca insa situatia este asa cum o stim din diferite cazuri publice in care gropile de gunoi ajung focare de infectie pentru comunitati intregi, atunci discutam despre cu totul si cu totul altceva.

De ce spunem ca risipa alimentara a devenit un fenomen cu implicatii deosebit de importante? Stiati de exemplu ca in urma dezintegrarii deseurilor menajere se degaja in atmosfera metanul, un gaz deosebit de periculos cu efecte asupra incalzirii globale? Aceasta pe langa efectele dezintegrarii deseurilor asupra sanatatii umane.

Pe fondul acestui fenomen, Uniunea Europeana si-a propus sa limiteze la jumatate cantitatea e produse alimentare risipite. Conform statisticilor, la nivel european aproximativ 90 de milioane de tone de alimente ajung la groapa de gunoi in fiecare an.

Care sunt solutiile pentru reducerea risipei alimentare?

Printre solutiile recomandate de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei alimentare fara a compromite insa siguranta hranei sunt:

  • donarea alimentelor catre banci de alimente;
  • scurtarea lantului de aprovizionare;
  • reciclarea resturilor alimentare prin obtinerea de energie de biomasa.

Pe fondul solutiilor recomandate de Uniunea Europeana, aceasta a demarat o campanie de constientizare a populatiei, referitoare la risipa alimentara, campanie intitulata: „Stop risipei alimentare” 

Un exemplu de campanie impotriva risipei alimentare putem observa si in Marea Britanie in mod particular. Acolo unde fenomenul a luat o amploare tot mai mare, statisticile afirmand ca 40% din mancarea britanicilor ajunge la gunoi, mai exact, nu mai putin de 15 milioane de tone de resturi in fiecare an.
Pe baza acestor statististici, la nivel national cat si la nivel de primarii sau retaileri s-au luat masuri de combatere a risipei alimentare. Una dintre aceste masuri este si cea de a colecta deseurile alimentare de la toti agentii economici cat si de la persoanele private pentru a putea fi folosite la producerea de energie, caldura sau nutrienti in agricultura.

Romania la inceput de drum in combaterea risipei alimentare

Conform statisticilor, cantitatea de deseuri alimentare anuale din Romania se ridica la 5 milioane de tone pe an. Cu scopul de a reduce aceasta cantitate de deseuri alimentare cu pana la 50% pana in anul 2020, Romania si-a propus sa urmeze modelul britanicilor in lupta impotriva risipei alimentare, prin proiectul lansat de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice din Romania ”Gandeste. Mananca. Economiseste” in anul 2013.
Desi au trecut mai bine de 4 ani de la acest proiect, Romania este inca la inceput de drum…cu totii ne dorim o constientizare tot mai mare a risipei alimentare si de intelegere a fenomenului ca si amploare, insa constientizarea aceasta se face treptat.
Mecanismul este unul cat se poate de simplu – cu o monitorizare stricta a risipei alimentare si a identificarii motivelor ce conduc la o cantitate mare de alimente risipite, putem obtine o eficienta garantata in doua mari directii:

  • producerea de energie electrica folosind deseurile organice;
  • reducerea impactului asupra mediului si a efectelor incalzirii globale.

Green Enviro Solutions vine la randul ei in acest context in sprijinul fiecarui agent economic cu solutii eficiente pentru un management al deseurilor eficient.

Ai nevoie de un responsabil de mediu pentru care sa preia managementul deseurilor pentru compania ta? Indiferent de specificul activităţii sau mărimea firmei pe care o reprezinţi, îţi punem la dispoziţie o persoană dedicată şi cu experienţă în domeniu!

Green Enviro Solutions - Call to action

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *