Folosirea pesticidelor

Care sunt obligatiile agentilor economici privind folosirea pesticidelor?

Ce sunt pesticidele?

Pesticidele sunt produse chimice concepute pentru combaterea daunatorilor planteloracestea pot lupta impotriva daunatorilor culturilor de plante dar si impotriva daunatorilor produselor agricole deja stocate sau depozitate. Daunatorii pot fi insecte, rozatoare, plante daunatoare (ciuperci, buruieni) dar si microbi.

Tipuri de pesticide

Tipurile de pesticide sunt denumite in functie organismele pe care le combat: bactericide, fungicide, erbicide, insecticide, termiticide, acaricide, moluscocide, piscicide, raticide, rodenticide dar avem si pesticide cu acțiune mixtă: regulator de crestere a insectelor, antibiotic.

Ce rol au pesticidele?

Pesticidele contin ingrediente biologic active si toxice care se utilizeaza cu precadere in sectorul agricol si care pot imbunatati rezultatele culturilor agricole.

Printre avantajele folosirii pesticidelor in agricultura amintim:           

 • reducerea pagubelor din culturile agricole;
 • este singurul mod rapid si eficient de combatere a infestarilor masive cu daunatori
 • sunt cea mai sigura, ieftina si rapida cale pentru controlul cresterii plantelor
 • cresterea randamentului in agricultura 
 • o mai buna calitate a produselor din punct de vedere al aspectului.

Desigur, lista poate continua. Si cu toate acestea, asa cum stim, exista un curent de opinie la nivel european si chiar mondial care lupta impotriva folosirii pesticidelor in agricultura. Unii sustin interzicerea lor cu totul si trecerea la o alimentatie bio, in timp ce altii sustin folosirea controlata a acestora. Dezavantajele folosirii pesticidelor le vom detalia in cele ce urmeaza.

De ce sunt daunatoare pesticidele?

Explicatia este simpla - ingredientele biologice active din componenta pesticidelor sunt in general substante toxice cu potential de degradare a mediului. Pesticidele nu afecteaza doar vietuitoarele daunatoare, ci si pe cele care nu sunt tinta lor, inclusiv pe noi oamenii, deoarece contin substante toxice.

Cauza principala a efectelor daunatoare ale pesticidelor este folosirea excesiva si necontrolata a pesticidelor ce are drept consecinte:

 • poluarea chimica a solului – microorganismele benefice din sol sunt afectate, iar numarul lor scade; in acest mod solul nu mai are aceleasi proprietati fertile;
 • poluarea apelor - prin scurgerea pesticidelor din plantele tratate in sol si de acolo in panza freatica, fapt care are impact si asupra pestilor si implicit a animalelor si a oamenilor;
 • contaminarea vegetatiei - in intregimea ei, nu doar a culturilor tratate;
 • dependenta de pesticide - pentru obtinerea recoltei dorite agricultorii recurg "preventiv" la folosirea unor cantitati de pesticide;
 • efectele negative asupra albinelor si a altor polenizatori - se stie faptul ca doar in lupta pe care autoritatile au dus-o recent la nivel international impotriva virusului Zika au murit, in urma folosirii pesticidelor, cateva milioane de albine;
 • efectele negative asupra pasarilor de prada care se hranesc cu mamiferele sau insectele otravite;
 • riscul imbolnavirii oamenilor dupa consumarea fructelor si legumelor contaminate, efectele putand fi vizibile in decursul mai multor luni ori ani (scaderea imunitatii, perturbarea unor functii ale organismului) sau in scurt timp, daca pesticidele au fost folosite in cantitati mari. Simptomele generale ale otravirii cu pesticide sunt dureri de cap, stari de voma, oboseala, iritatii ale pielii si ale ochilor, dureri la nivel gastrointestinal si dureri la nivelul aparatului cardiorespirator. 

Obligatiile agentilor economici privind pesticidele

In Romania producerea, ambalarea, depozitarea, transportul si utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin OUG 195/2005 privind protectia mediului.

Astfel persoanele juridice care produc, ambaleaza, depoziteaza, transporta si folosesc pesticide sunt obligate:

 • sa utilizeze pesticidele numai cu avizul autoritatilor competente, in perioadele prevazute de lege si in afara spatiilor unde sunt instituite masuri speciale de protectie a mediului;
 • sa le ambaleze cu inscriptii de identificare, sa le stocheze in locuri bine aerisite si sa le transporte in conditii de siguranta;

O alta prevedere legala care priveste agentii economici in relatie cu prezenta pesticidelor in anumite medii este Legea nr.107/1996 care reglementeaza epurarea apelor uzate. Apele uzate sunt ape care contin substanțe poluante sau reziduuri care-i altereaza caracteristicile fizice, chimice și bacteriologice initiale, substante care provin din activitati casnice, sociale sau economice, precum si ape de ploaie ce curg pe terenuri poluate.

Legile stipuleaza atat masuri de prevenire cat si metode de combatere a poluarii cu pesticide.

Castigati timp pretios pentru compania dumneavoastra! Externalizati-va serviciile de mediu catre Green Enviro Solutions!  

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *