Green Enviro Solutions - intocmirea declaratiilor catre Agentia Fondului de Mediu

Dificultati in intocmirea declaratiilor catre Agentia Fondului de Mediu?

Tot mai des consultantii nostri de mediu intalnesc diferite situatii in care agentii economici se lovesc de birocratia nu tocmai pe intelesul tuturor in completarea si intocmirea declaratiilor catre AFM. Situatiile si problemele sunt diverse si de cele mai multe ori agentii economici generatori de deseuri au dificultati in transpunerea in formulare cu o cat mai mare acuratete a informatiilor care trebuiesc raportare catre Agentia Fondului de Mediu.

In cele ce urmeaza incercam sa identificam principalele probleme pe care le intampina agentii economici in completarea declaratiilor de mediu si sa venim in intampinarea acestora cu solutii.

Conform legii 211/2011 privind gestionarea deseurilor, fiecare agent economic generator de deseuri de ambalaje are obligatia de a recicla 60% din cantitatea de ambalaje puse pe piata, in caz contrar sa plateasca o taxa sub forma de contributie catre Agentia Fondului de Mediu, respectiv 2 lei/kg. Pana aici totul pare destul de simplu, insa neclaritatile apar in momentul stabilirii numarului kilogramelor de ambalaje puse pe piata mai ales daca pe documentele pe care firma le detine si pe baza carora face raportarea nu se precizeaza exact kilogramele de ambalaje aferente fiecarei operatiuni comerciale inregistrate in contabilitate. In acest caz, exista o procedura destul de complicata in vederea stabilirii exacte a cantitatilor de ambalaje puse pe piata si pentru stabilirea acestui fapt se recurge la a cantarirea efectiva a fiecarui produs in parte pentru a determina greutatea bruta si neta. Poate ca acest “procedeu” nu este unul care sa constituie un impediment pentru o firma cu un volum al tranzactiilor si operatiunilor comerciale redus, dar ce facem cu firmele care pun in mod repetat cantitati de ambalaje de la zeci sau sute de produse diferite?

Mai exista totusi o solutie, la care au apelat peste 700 de clienti pe care ii avem in portofoliu – incheiati un contract cu o firma specializata in consultanta de mediu, asa cum este GREEN ENVIRO SOLUTIONS. Si, daca acestia sunt multumiti de serviciile noastre si de raportul calitate-pret, atunci cu siguranta veti fi si dvs! 

Am intalnit cazuri in care agentii economici au optat pentru realizarea obiectivelor de reciclare pe cont propriu, lovindu-se de probleme in analizarea dosarelor de trasabilitate furnizate de reciclatorii finali, o procedura destul de elaborate si care pune la randul ei probleme in special daca persoanele care isi asuma aceste obiective nu au o experienta adecvata in domeniu. Mai mult decat atat, Agentia Fondului de Mediu se ghideaza dupa reguli stricte in ceea ce priveste continutul dosarului si mai ales a formatului documentelor depuse, fapt ce poate conduce la considerarea ca neindeplinita a tintei de reciclare legale si la neinregistrarea cantitatii de ambalaje pe care agentul economic o considera reciclata.  

O alta situatie interpretabila cu care se confrunta agentii economici este aceea a stabilirii momentului depunerii declaratiilor, legea fiind destul de interpretabila in explicarea notiunii de “introducere pe piata nationala” a ambalajelor. Astfel, chiar daca li se ofera posibilitatea agentilor economici de a trimite aceste declaratii chiar si prin curier, in realitate lucrurile sunt interpretabile. Astfel, in eventualitatea unui control de la Garda de Mediu sau alte autoritati abilitate, dovada conform careia ati trimis la timp declaratiile prin curier catre AFM nu va fi suficienta, singura care va face dovada efectiva a depunerii declaratiilor este depunerea fizica, cu numar de inregistrare. In plus datele depunerii declaratiilor sunt fixe si nerespectarea acestora genereaza penalitati.

 

Solutia?  

Castigati timp pretios pentru compania dvs., apeland la servicii de mediu specializate. Prin externalizarea serviciilor de mediu  si evidenta gestiunii deseurilor catre o firma specializata in servicii de mediu, asa cum este Green Enviro Solutions, se asigura atat garantia respectarii legislatiei de mediu in vigoare cat si gasirea si aplicarea celor mai eficiente solutii.

 

Ce servicii de mediu va oferim?

  • Intocmim si depunem declaratiile catre Administratia Fondului  de Mediu la sediul AFM;
  • Identificam tipurile si cantitatile de ambalaje introduse pe piata;
  • Identificam operatorii economici autorizati pentru reciclarea sau valorificarea ambalajelor si a deseurilor si intermedierea relatiile cu acestia;
  • Oferim consultant privind indeplinirea obiectivului de reciclare sau de valorificare a ambalajelor puse pe piata;
  • Oferim consultanta privind marcare ambalajelor introduce pe piata, conform legislatiei de mediu in vigoare.

Va doriti o firma specializata care sa preia intreaga responsabilitate ce revine firmei dvs., aceea de a recicla si valorifica deseurile de ambalaje? Nimic mai simplu!

Green Enviro Solutions - consultanta de mediu!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *