Green Enviro Solutions - reglementari privind gestionarea deseurilor

Amenzi mai drastice pentru agentii economici generatori de deseuri

Conform ultimelor reglementari legislative, agentii economici sunt mai aspru sanctionati cu sanctiuni mai drastice in ceea ce priveste nerespectarea normelor de gestionare a deseurilor. Daca pana la modificari agentii economici aveau o obligatie generala de a respecta normele legislative de mediu privind regimul deseurilor, in multe cazuri articolele din lege lasand loc interpretarilor, noul act normativ a adus reglementari clare, stabilind obligatia pentru fiecare agent economic de a colecta selectiv hartia, sticla, metalul sau plasticul.  

Acest act normativ, OUG 68/2016 promulgata recent, nu a facut decat sa completeze Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor si se incadreaza perfect in principiul “platesti pentru cat arunci”. Obiectivul principal al OUG/2016 estre transpunerea corecta si completarea Directivei 2008/98/CE.

E drept, principalii vizati de aceasta reglementare legislativa sunt in special agentii economici, cei ce pun pe piata deseuri (ambalaje, baterii, etc.).

In ceea ce priveste evidenta gestiunii deseurilor, agentii economici generatori de deseuri  au obligatia de a desemna un responsabil de mediu din cadrul companiei sau sa-si externalizeze serviciile de mediu catre o companie specializata, asa cum este Green Enviro Solutions, modalitate tot mai practica in ultima perioada si care va scuteste de grija respectarii legislatiei specific de mediu.  

Astfel, art 22 din lege precizeaza:  

“Detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii precum si operatorii economici prevazuti la alin. (2) (firmele care efectueaza operatii de colectare si transport de deseuri), au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane". Aceste persoane trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate".

Comisia Europeana avertizeaza tara noastra cu sanctiuni daca nu se indeplinesc normele de colectare si reciclare

Ca si tara membra a UE, Romania are de indeplinit anual un procent de colectare si reciclare a deseurilor generate. De aceea in ultima perioada autoritatile avertizeaza agentii economici cu sactiuni mari in caz de nerespectare a normelor de reciclare si colectare a deseurilor.

Mai exact, ca si agent economic ai obligatia de a colecta selectiv deseurilor generate si de tinerea unei evidente in acest sens prin rapoartele lunare, semestriale sau anuale, dupa caz catre Agentia Nationala de Protectia Mediului sau catre Agentia Fondului de Mediu. Nerespectarea acestor obligatii de mediu aduce dupa sine sanctiuni cu amenzi de pana la 25.000 lei.

Deasemenea nerespectarea obligatiilor agentilor economici de a colecta selectiv deseurile precum: hartia, sticla, plasticul sau metalul conduce la amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.  

Rezultatul acestor avertismente? Asa cum am putut observa si noi, ca si companie de consultant de mediu activa pe piata de consultanta din Romania, din toamna anului trecut, atunci cand a fost statuat principiul “platesti pentru cat arunci”, atat persoanele fizice cat si juridice au devenit mai atente la cantitatea de deseuri rezultata precum si la modalitatea de selectare a acestora.

Care sunt categoriile de selectare efectiva a deseurilor?

 • Deseuri menajere;                                                                                                                                                                           

 • Hartie-carton;                           
 • Plastic;
 • Sticla;
 • Lemn;
 • Metal;
 • Baterii/acumulatori;
 • Deseuri de echipamente electronice ( telefoane, tastaturi, etc);
 • Deseuri periculoase ( surse de lumina, tonere).

Mai mult decat atat, rapoartele efectuate catre Fondul de Mediu va dau posibilitatea valorificarii unui procent din greutatea deseurilor generate. Acest procent de valorificare difera in functie de tipul de deseu produs. Nerespectarea procentului de reciclare  semestriala sau anuala, dupa caz, conduce la plata unei contributii catre Fondul de Mediu, 2 lei/kg de deseu nereciclat.  

Ce trebuie sa contina dosarul de mediu?

Asa cum am precizat mai sus, rapoartele catre autoritatile de mediu presupun intocmirea unui dosar. Iata ce trebuie sa prezentati autoritatilor de mediu:  

 • Decizia de numire a unui responsabil cu managementul deseurilor sau contract de prestari servicii in cazul in care sarcina de mediu este externalizata;
 • Dovada absolvirii cursului de specialitate a persoanei care se ocupa efectiv de gestionarea deseurilor, in cazul in care este numita din cadrul companiei;
 • Dovada de prestari servicii cu unul din colectorii de deseuri autorizati;
 • Planul de management al deseurilor si planul de prevenire a deseurilor
 • Evidentele lunare si ultima evident anuala a deseurilor. 

Castigati timp pretios pentru compania dumneavoastra! Externalizati-va serviciile de mediu catre Green Enviro Solutions!  

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *