Green Enviro Solutions - restaurant, mediu, sanctiuni

Ai un restaurant? Iata ce conditii de mediu trebuie sa indeplinesti

Poliţia Locala a Capitalei a suspendat activitatea a peste cincisprezece agenţi comerciali din Centrul Istoric al Bucureştiului din cauza faptului că au fost găsiţi fără autorizaţie de funcţionare, şi-au extins terasele fără a avea vreo aprobare sau pentru că au depăşit nivelul de zgomot admis.

Agenţii economici au fost amendaţi, iar activitatea acestora a fost suspendată din cauza faptului că au fost găsiţi fără autorizaţie de funcţionare, fiindcă şi-au extins terasele pe domeniul public fără a avea vreo aprobare sau pentru că au depăşit nivelul de zgomot admis în zonă.

Valoarea sancţiunilor pentru agenţii comerciali, depistaţi că au încălcat prevederile privind protecţia mediului, a fost de peste 120.000 de lei.

Pe lângă societăţile cărora li s-a suspendat activitatea, alţi 25 de agenţi economici au fost găsiţi de către inspectorii Direcţiei Control cu diferite nereguli, iar reprezentaţii acestora au fost chemaţi la sediul D.G.P.L.C.M.B. pentru verificări suplimentare. (...) În urma acţiunii din acest weekend, au fost controlaţi, în total, 67 de agenţi ecomonici iar 21 de persoane au fost legitimate în vederea identificării. S-au aplicat 57 de sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor depăşind 208.000 lei, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti (PLMB), publicat de Ziarul Financiar.

Pornind de la aceasta stire foarte recenta, aducem în atenția dumneavoastră cadrul legislativ de functionare a unităților de prestări servicii de acest tip.

Obligațiile agenților economici prestatori de servicii in raport cu protectia mediului

Legea 211/2011 privind regimul deseurilor reglementează măsurile cu caracter obligatoriu pentru managementul deseurilor, iar OUG 195/2005 privind protectia mediului stabileste actele de reglementare necesare funcționarii unităților prestatoare de servicii in raport cu protecția mediului acestea fiind: avizul de mediu, acordul de mediu, autorizația de mediu precum și bilanțul de mediu; toate  aceste acte de reglementare fiind necesare activității prestatoare de servicii în cazul unui control efectuat de autoritățile competente, asa cum a fost controlul Politiei Locale descries in stirea de mai sus.

Aceasta este insa doar legislatia de baza care este verificata de fiecare data de catre autoritatile abilitate in domeniul respectarii prevederilor de mediu. Sa analizam impreuna in continuare care sunt reperele legislative si administrative in cazul celor care detin sau administreaza un bar/restaurant/cafenea de genul celor controlate si sanctionate de politistii locali…

Stiți ce sancțiuni riscați in cazul nerespectarii Legislatiei de mediu în vigoare? 

Legea 211/2011 privind protecția mediului și gestionarea deseurilor prevede:

 • obligația privind persoana responsabilă cu managementul deșeurilor; absenta desemnarii responsabilului de gestiune a deseurilor se sancționează cu amendă de la 15.000 lei până la 30.000 lei;
 • colectarea separată a deșeurilor din hârtie, metal, plastic și sticlă; legea dispune, pentru nerespectare, amenzi de la 20.000 lei la 40.00 lei;
 • interzicerea abandonării deșeurilor și depozitarea în locuri neautorizate; amenda pentru nerespectare este de la 20.000 lei până la 40.000 lei.

Hotărârea 195/2005 privind protecția mediului prevede:

 • obligația de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel; nerespectarea se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei;
 • obligația de a funcționa cu respectarea prevederilor autorizației de mediu pentru activitățile care fac obiectul procedurilor de reglementare a protecției mediului; nerespectarea se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei).

Aceste sanctiuni sunt doar o selectie a celor mai aplicate. Pentru o lista mai detaliata a sanctiunilor ce pot fi aplicate pe legislatia de mediu, va rugam sa consultati pagina din link.

Aveti un bar, restaurant sau cafenea? Iată ce trebuie sa faceti pentru a respecta legislația de mediu în vigoare...

Documentația de mediu necesară în cazul unor astfel de activități cuprinde o serie de acorduri, autorizații, avize și planuri necesare pentru a putea evalua corect impactul pe care activitatea respectivă o exercită asupra mediului înconjurator și pentru a justifica în mod concret ce fel de măsuri anti-poluare și de protecție a mediului înconjurator se impun.

Agenții economici prestatori de servicii au obligația să obtină urmatoarea documentație:

 • Autorizaţia de mediu este un act administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau ai unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune. Procedura de reglementare este stabilită prin OM nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, cu modificările și completările ulterioare iar lista activităţilor pentru funcţionarea cărora este necesară obţinerea autorizaţiei de mediu este dată în Anexa 1 a OM nr. 1798/2007. Autorizaţia de mediu este valabilă 5 ani.
 • Acordul de mediu reprezintă un act administrativ ce este emis de către ANPM - Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, înainte de începerea realizării unui proiect ce implică obligativitatea acestui acord. Prin intermediul acordului de mediu sunt stabilite condiţiile şi, după caz, măsurile pentru protecţia mediuluice trebuie respectate în cazul realizării proiectului propus. Acesta este obligatoriu pentru proiecte publice sau private în cazul în care se doreste modificarea sau extinderea activităților existente ce pot avea un impact semnificativ asupra mediului.
 • Avizul de mediu reprezintă actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului care stabileste integritatea aspectelor privind protecția mediului în planul supus adoptării, conform prevederilor 2 din OUG nr. 195/2005 privind Protecţia Mediului aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
 • Bilantul de mediu reprezintă o lucrare elaborată de persoane fizice sau juridice care au acest drept, potrivit legii, în scopul obţinerii autorizaţiei de mediu, care conţine elementele analizei tehnice prin care se obţin informaţii asupra cauzelor şi consecinţelor efectelor negative cumulate, anterioare, prezente şi anticipate ale activităţii, în vederea cuantificării impactului de mediu efectiv de pe un amplasament; în cazul în care se identifică un impact semnificativ, bilanţul se completează cu un studiu de evaluare a riscului.

Normele de zgomot admise...

In ceea ce privește zgomotul, una din cauzele pentru care au fost sanctionati agentii economici din articolul mentionat, fiecare agent economic prestator de servicii în special, propietarii de restaurante, baruri, discoteci au obligația să respecte nivelul maxim admis reglementat prin Hotărârea nr. 321 din 14 aprilie 2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant.

Limitele maxime de zgomot admisibil diferă în funcţie de utilitatea funcţională a ambientului, astfel ca nivelul de zgomot exterior se masoara la 3 m de peretele exterior al locuinţei dvs si trebuie să fie mai mic sau egal cu 50 dB in functie de destinatia obiectivului in care exista sursa de zgomot.

 • in casă, ziua, limita maximă este de 35 dB , iar afara limita este de 50 dB; desigur, unii isi permit sa asculte melodiile preferate cu boxele la maxim. Ce e pentru unii muzica pentru vecini cu siguranta este zgomot, nemaivorbind pentru cei care aplica legea…iar cu amenzile pentru poluare fonica nu tejoci!
 • noaptea, limitele maxime admise pentru nivelul de zgomot se reduc cu 10 dB. Sunt permisi max 40 dB afara si max 25 dB în interior
 • pentru zgomote provenind din alte surse precum cinematografe în aer liber, spatii de joacă pentru copii, restaurante, etc.nu este admisă depăsirea valorii de 50 Db

Obţinerea tuturor documentelor de mediu mai sus mentionate poate fi un proces lipsit de obstacole dacă se apelează la serviciile unei firme specializate în servicii de mediu cum este Green Enviro Solutions. O bună colaborare între consultantul de mediu şi beneficiarul actului de reglementare duce, cu succes, la atingerea tuturor obiectivelor propuse.  

Consultanta de mediu? Green Enviro Solutions !

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *